El mel贸, font de salut i benestar

Una creen莽a 脿rab de l鈥檃ntiguitat deia que menjar mel贸 era com omplir-se de llum. De fet, fa m茅s de 4.000 anys, algunes inscripcions en tombes fara貌niques d鈥橢gipte equiparaven els beneficis del mel贸 als de la llum del sol, i els grecs cl脿ssics consideraven aquesta fruita com a gran obra d鈥橝pol路lo, d茅u de la medicina. I 茅s que el mel贸 ha estat envoltat de misticisme al llarg de la hist貌ria de la humanitat pels beneficis comprovats per a la salut i el benestar.

Hi ha desenes de tipologies de mel贸 al m贸n, fruit de la hibridaci贸 entre varietats que, a principi de l鈥橢dat Moderna, no superaven la mida d鈥檜na taronja. Per aquella 猫poca, el mel贸 va ser una de les poques contribucions dels conqueridors espanyols al Nou M贸n, on van comen莽ar a plantar meloneres i van consolidar-ne la producci贸. Tamb茅 aleshores, el mel贸 es va convertir en l鈥檈strella de les sobretaules a la cort reial francesa, on se servia tallat en forma piramidal i banyat amb moscatell.

A l鈥檈stiu m茅s que mai, el mel贸 茅s pura llum a taula. 脡s frescor i hidrataci贸 en estat pur, dol莽or en el punt just i aroma agradablement suau. El mel贸 ens fa sentir b茅, per貌 tamb茅 ens fa trobar millor. A m茅s de la seva alt铆ssima composici贸 en aigua (96%), aporta minerals essencials com el potassi, magnesi, f貌sfor i ferro. Tamb茅 cont茅 vitamines A, B, C i E, aix铆 com antioxidants que ens ajuden a lluitar contra l鈥檈nvelliment cel路lular i a millorar la nostra salut cardiovascular.

Per les seves propietats depuratives i di眉r猫tiques, a m茅s de la seva fibra, 茅s una fruita que contribueix a millorar el funcionament dels ronyons i a evitar la hipertensi贸 i a regular els sucres de l鈥檕rganisme. A nivell intestinal, 茅s molt positiu pel seu contingut en fibra, per貌 encara hi ha un altre secret que potser canviar脿 la vostra forma de menjar-lo: les seves llavors, que sovint apartem, eliminen par脿sits gastrointestinals que, sense saber-ho, s贸n els responsables de pesadeses estomacals i males digestions.

Parlant de digestions: una dita catalana diu del mel贸 que 鈥渁l mat铆 茅s or, a la tarda plata i a la nit mata鈥, tot argumentant que al vespre pot costar de digerir. A veure, aix貌 dep猫n de cadasc煤, per貌 m茅s que el moment del dia 茅s important la combinaci贸 amb altres aliments. Jo us recomano menjar-lo sol, per exemple, a mig mat铆 o a mitja tarda. En tindreu prou per calmar la gana o matar el cuquet. I us omplireu de llum i energia positiva, encara m茅s si ho feu amb bona companyia.

Ignasi Llobet,聽Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regi贸 7, el 15 de Juliol de 2018