El préssec, ideal per a perdre pes

Fa més d’un segle, Josep Carner va escriure que el préssec és el fruit perfecte. El poema Cal·lídia i els préssecs, dins del cèlebre llibre Els fruits saborosos (1906), deia d’aquesta popular fruita d’estiu que havia estat arrodonida amb pausa, en un poema que pretenia assimilar la seva dolçor amb l’amor més romàntic.

Certament, hi ha poques fruites tan seductores com el préssec. El meu preferit és el de vinya, que aquest any convé consumir per donar suport als productors del país, preocupats pel mal que han fet les pedregades. Però hi ha gustos per a tot: els refrescants préssecs d’aigua, els gustosos paraguaians o préssecs plans, les nectarines de pell fins a un miler de varietats que té inventariades actualment la Generalitat. Tots es cullen a Catalunya entre el juliol i el setembre i val la pena aprofitar aquest moment.

Val la pena menjar préssec per la seva generositat en salut: fa pocs anys, un estudi publicat per The Journal of Agricultural and Food Chemistri (EUA) va confirmar que els antioxidants que conté en abundància el préssec són capaços d’inhibir els efectes del colesterol dolent (LDL). La seva alta proporció en fibra i les escasses 50 calories que porta un préssec de mitjana la converteixen en una fruita saciant, ideal per al seguiment de dietes per perdre pes.

Com a bon membre de les rosàcies, el préssec és una font important de vitamines A, B1, B2 i C, així com minerals essencials, especialment ferro i potassi. Però posant-nos pragmàtics, els experts també diuen que el seu pigment, a partir de betacarotens, augmenta la hidratació, protegeix la pell i millora el bronzejat. Poca broma en temporada de platja: a menjar préssec!

Parlant d’estar guapos i guapes, els xinesos de l’antiguitat deien que el préssec era l’elixir de la bellesa definitiva i la salut de ferro. I és que a l’Àsia existeix un veritable culte a aquesta fruita de galtes vermelles. Per això, perquè quan fem el ridícul en públic se’ns posen les galtes vermelles, els catalans ens vam inventar l’expressió “fer el préssec”. A Catalunya som capaços de tot: del ridícul a la perfecció en un obrir i tancar d’ulls.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 29 de Juliol de 2018