El fruit d’un gran jardí

Fa dos mil anys, els pagesos de l’antiguitat van començar a convertir el territori erm i salvatge de l’actual Catalunya en una terra fèrtil i endreçada, plena de matisos i contrastos, bonica perquè sí. I un dels conreus que han configurat aquest gran jardí és, sense cap dubte, la vinya. De fet, consta que aquesta espècie era conreada a la Mediterrània ja fa més de 10.000 anys, fins i tot abans de la darrera glaciació.

Del raïm, bàsicament, se’n fa vi. Però avui em ve especialment de gust parlar sobre la fruita, una menja apassionant, llaminera com ella sola, saludable com ben poques i saborosa a totes hores. És habitual trobar-la a les dietes d’aprimament pel seu alt contingut en sucres saludables, de combustió lenta, que donen energia durable i mitiguen la sensació de gana. També té molta fibra i ens ajuda a millorar la digestió i el trànsit intestinal.

Però el més interessant és la seva gran quantitat d’antioxidants, bàsicament flavonoides, que combaten l’envelliment cel•lular i eliminen radicals lliures de la sang. Aquests agents antioxidants també són vasodilatadors: dilaten els vasos sanguinis tot evitant la formació de coàguls i enduent-se per endavant els excessos de colesterol “dolent”, el de baixa densitat (LDL).

Per suposat, el raïm constitueix unes postres excel•lents i també un ingredient fantàstic per esmorzar o per berenar. A més, n’hi ha desenes de varietats disponibles per a la taula, ja sigui de raïm negre, rosat o blanc. Sense anar més lluny, en aquests moments i en la proximitat, es troba en el punt de maduració la varietat Ana Maria, un raïm blanc de forma allargada, que no és molt atractiu a la vista però ho és molt al paladar per la seva extraordinària dolçor.

Del raïm també en podem fer melmelades, confitures, sucs i mostos. Però a mi m’agrada especialment una autèntica llaminadura saludable que es guarda tot l’any: la pansa, que no deixa de ser raïm assecat i que recull en la seva més mínima expressió tots els atributs saludables del fruit original.

En el format que sigui, us convido a aprofitar aquest final d’estiu per assaborir el raïm. Mentre ho feu, penseu que mengeu una part de nosaltres i de les desenes de generacions pageses que han convertit el nostre paisatge en un jardí de fruits deliciosos.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 9 de Setembre de 2018