En forma i en guàrdia

Els que estimem el nostre ofici vivim el final de les vacances i l’inici del nou curs carregats de noves il·lusions. També és moment de tornar-nos a posar en forma. Una de les rutines que convé recuperar és l’exercici físic en la mesura que ens ho permetin el nostre físic, la nostra agenda… i la nostra energia.

Amb la genètica no hi podem fer res, l’agenda no depèn només de nosaltres. L’energia, en una bona part, surt de la nostra cuina. Cada setembre, reprenc la meva dieta de tardor procurant que sigui el màxim d’equilibrada, molt rica en vegetals però també incorporant proteïna animal de qualitat amb carns i peixos ben seleccionats.

Les combinacions són inacabables i sempre deixo marge tant a la imaginació com a la improvisació. Però és obvi que fan falta hidrats de carboni, base de l’energia, a poder ser integrals: pastes, cereals, fruits secs i, sobretot, llegums, que al mateix temps són riques en proteïna vegetal i ferro. Atenció: no mengeu llegums en l’àpat anterior a l’exercici físic perquè poden ser flatulentes.

A la meva “setmana nutricional” no hi poden faltar els ous per ajudar-me a recuperar la fibra muscular i guanyar terreny al greix. Hi abunden els fruits secs, especialment nous i ametlles, amb greixos saludables que reforcen el sistema cardiovascular. I molts vegetals, com el bròquil, que m’aporta fibra i moltes vitamines; o l’all, un antibiòtic natural que em protegeix en un moment de més consum que acumulació d’energia.

Us recomano regar els esmorzars amb llet de civada, molt digestiva i rica en carbohidrats de consum lent i continuat, per tibar durant tot el matí. També l’alvocat i la seva excel·lent combinació de proteïna vegetal i olis vegetals beneficiosos per a les articulacions. I sumeu-hi gerds, amb components que contribueixen a la creació de glòbuls vermells. Penseu-hi: com més glòbuls vermells, més oxigen pot transportar el nostre cos.

I ara, el més important: l’exercici físic. Jo agafo la bicicleta i arrenco la tardor amb ganes d’aprofitar un paisatge i un clima òptims per fer esport. Posar-nos en forma ens serveix per estar bé amb nosaltres i el nostre entorn. I, lògicament, estar en forma ens permet estar sempre en guàrdia, que és fonamental per afrontar el nou curs que comença. Bona entrada de tardor!

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 23 de Setembre de 2018