L鈥檃gradable sensaci贸

Hi ha una paraula en turc que descriu la m脿xima sensaci贸 de benestar, literalment 鈥渓鈥檃gradable sensaci贸 de sentir-se b茅鈥. La paraula 茅s 鈥渒eif鈥, i es diu que d鈥檃qu铆 ve el nom d鈥檜na meravellosa beguda l脿ctica del Caucas: el quefir (kefir en turc). El van descobrir els pastors cauc脿sics en la fermentaci贸 de llet dins de pells de cabra, i de seguida el van elevar a beuratge sagrat.

El quefir sembla un iogurt l铆quid, per貌 en realitat es tracta d鈥檜n l脿ctic amb una fermentaci贸 diferent: el iogurt ho fa amb bacteris, mentre que el quefir ho fa amb el quefiram, un fong amb forma granulosa que est猫ticament recorda la coliflor. El quefir 茅s fruit de deixar entre 24 i 48 hores aquest fong dins de la llet a una temperatura 貌ptima. L貌gicament, el quefir 茅s f脿cil de fer a casa, per貌 els que no tenim massa temps el podem trobar f脿cilment a la botiga.

Aquest l脿ctic, que es pot beure o menjar a cullerades, t茅 un sabor molt agradable, menys 脿cid que el del iogurt i combinable amb una multitud d’ingredients. Podem barrejar-lo amb fruites,聽siguin batudes o聽senceres; podem fer-ne gelats o afegir com a complement de pastissos o altres dol莽os. M’agrada molt una salsa de quefir i curri amb qu猫 acompanyo el pollastre. I m’ha sorpr猫s provar-lo com a complement de “muffins” o pastissos de poma o b茅 com a base de creps. Efectivament, el quefir 茅s capa莽 d’enriquir qualsevol plat.

Encara avui, el quefir est脿 associat a propietats miraculoses, des de la longevitat fins a l’energia interior. La ci猫ncia, que no creu en miracles, n’estudia la capacitat de combatre i prevenir diferents tipus de tumors. Al mateix temps, est脿 comprovat com a regenerador de la flora intestinal i potenciador del sistema immunitari. 脡s un bon antis猫ptic i desinfectant. I 茅s que, a l’aportaci贸 de minerals, vitamines i prote茂nes de la llet, el quefir hi afegeix enzims lligats al seu fong que estimulen molts processos metab貌lics.

Ser脿 per tot aix貌 que els seus creadors el creien sagrat, propi del profeta Mahoma. De fet, asseguraven que la seva m脿gia s鈥檈sva茂a quan el provava alg煤 d鈥檜na altra fe. Per貌 el quefir es va fer universal a partir dels viatges de Marco Polo, que en va impulsar la globalitzaci贸. Avui torna a reivindicar-se com una font de salut i benestar: l鈥檃gradable sensaci贸 de sentir-se b茅.

Ignasi Llobet,聽Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regi贸 7, el 4 de Novembre de 2018