L’alvocat no és una moda

Quan una moda es consolida deixa de ser una moda, i això és el que li ha passat a l’alvocat, un dels reis de l’alimentació saludable. Avui ja no ens sorprèn trobar-lo com a integrant de molts plats, des d’amanides fins a saltejats, passant per la popular salsa guacamole mexicana que resulta de triturar l’alvocat amb ceba, tomàquet, llimona i espècies.

A diferència de moltes altres fruites d’origen tropical, l’alvocat no s’ha convertit en un producte estrella pel seu sabor, que realment és molt suau i en molts plats acaba passant desapercebut. El que en destaca és, bàsicament, el seu valor nutritiu i les seves propietats saludables. I és que és una de les fruites més calòriques, però bàsicament pel seu altíssim contingut en saludables greixos monoinsaturats (per entendre’ns, com l’oli d’oliva) que el posicionen com a gran aliat per al sistema cardiovascular.

L’alvocat és molt ric en minerals i vitamines, especialment les del grup E, indicades pels experts en la prevenció de malalties degeneratives i diferents tipus de càncer gràcies a l’efecte de protecció que exerceixen sobre les cèl·lules i el seu nucli. Estudis recents, a més, destaquen l’aportació d’una substància anomenada luteïna, que protegeix la salut de la vista i l’aparició de cataractes.

Ben poques cataractes deurien tenir les tribus prehistòriques de l’Amèrica central, que consumien alvocats ja fa 10.000 anys. L’arbre de l’alvocat, d’alçades de més de 8 metres, va ser domesticat fa uns 5.000 anys i el seu conreu es va estendre pel centre i sud del continent americà fins que els colonitzadors espanyols el van descobrir. Però, a diferència de moltes altres espècies, no el van poder importar perquè no era productiu a la Mediterrània.

Fruit del creuament i la selecció, actualment es poden conrear alvocats a l’est d’Andalusia i a Israel, als extrems més càlids del clima mediterrani. La majoria, però, venen de Mèxic i les Antilles. Nosaltres ja ens l’hem fet nostre afegint-lo a cremes, batuts, gelats, púdings. I una recomanació molt més senzilla i pràctica: deixeu-lo madurar, que estigui ben tou, i unteu-lo sobre el pa com si d’una saludable mantega vegetal es tractés. Entendreu per què l’alvocat ja no és una moda. Es queda per sempre.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 18 de Novembre de 2018