De la muralla al mar

El segle III, el primer emperador xin猫s Qin Shi Huang va ordenar la destrucci贸 de totes les muralles que dividien l鈥檌mperi i l鈥檃ixecament d鈥檜n mur de protecci贸 contra els pobles ve茂ns. Era la primera pedra de la Gran Muralla, l鈥檕bra de majors dimensions de tota la humanitat. Entre ampliacions i reconstruccions, no va quedar feta fins al segle XVII, amb la for莽a d鈥檌ncansables obrers que compartien un mateix aliment a la dieta: el xucrut.

La paraula 鈥渪ucrut鈥 茅s d鈥檕rigen alemany perqu猫 es va popularitzar a Als脿cia, per貌 aquesta col fermentada de gust avinagrat va fer m茅s forts i resistents generacions i generacions de treballadors allunyats de casa. I 茅s que la fermentaci贸, que genera 脿cid l脿ctic i potencia les ja beneficioses propietats nutricionals de la col, tamb茅 permet la conservaci贸 de l鈥檃liment sense necessitat de baixa temperatura. El xucrut dif铆cilment es fa malb茅, ni es torna 脿cid perqu猫, 貌bviament, ja n鈥櫭﹕.

El xucrut 茅s un aliment extraordin脿riament ric en vitamines dels grups A, B i C, a m茅s de bacteris beneficiosos per a la flora intestinal i enzims que contribueixen a la depuraci贸 cel路lular i a la catalitzaci贸 de processos qu铆mics a l鈥檕rganisme. No oblidem que el funcionament del nostre organisme 茅s pura qu铆mica, ni m茅s ni menys.

Que 茅s un aliment saludable, de fet, no 茅s pas un descobriment recent. De fet, el seu auge va arribar a mitjans del segle XVIII, quan un metge escoc猫s, James Lind, es va enrolar en un vaixell de la Royal Navy brit脿nica amb l鈥檕bjectiu d鈥檈studiar la malaltia m茅s corrent i temuda d鈥檃lta mar: l鈥檈scorbut, que destru茂a les mucoses dels mariners i no tenia remei.

Lind va dividir els navegants en diferents grups per a diferents dietes, i va descobrir que els que menjaven xucrut no emmalaltien. Un segle m茅s tard es descobriria que l鈥檈scorbut era provocat per un d猫ficit sever de Vitamina C, i que la col fermentada no nom茅s en porta molt, sin贸 que l鈥櫭燾id l脿ctic en garanteix la m脿xima absorci贸.

Des de l鈥檈mperador Shi Huang fins al metge Lind, des de la Gran Muralla fins al Mar del Nord, el xucrut es va guanyar la bona fama de procurar homes forts, sans i valents. Avui no hem d鈥檃nar gaire lluny per trobar un bon xucrut ben tallat, amanit amb esp猫cies que en potencien encara m茅s el sabor i a punt per consumir. Salut i for莽a!

Ignasi Llobet,聽Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regi贸 7, el 2 de Desembre de 2018