La primera passa…

Quan l’any s’acaba, tinc per costum formular una llista gens original: els propòsits del nou any. Els experts en el tema estimen que el 80% d’aquesta llista mai no es compleix, perquè són massa agosarats o bé perquè som poc perseverants. Aquest últim punt explica que ni tan sols complim els reptes saludables, que depenen únicament de nosaltres.

Si em permeteu donar-vos un consell, establiu diferents nivells de prioritats en la vostra llista de propòsits i poseu, ben amunt i subratllats, aquells que us permetran viure més, millor i més feliços: cuideu-vos i la resta de reptes seran més assolibles.

Amigues i amics, si el 2019 voleu deixar de fumar, deixeu-ho avui mateix; no fos cas que vingués de dos dies. Si us proposeu perdre pes, comenceu a menjar bé, endreçat i amb consciència; oblideu-vos de passar gana i apreneu a gaudir del menjar saludable que més s’adapti al vostre ritme de vida.

Si l’any que ve preteneu posar-vos en forma des de zero, comenceu per anar a peu a la feina o a recollir els nens a l’escola. Com tot, si patiu no valdrà la pena. Fins i tot si ja esteu en forma, completeu la llista de propòsits amb un “sortir a caminar més sovint” i aneu-hi amb la bona companyia de la parella, un amic o un familiar.

A la llista d’aquest any, jo em proposo apreciar allò que menjo, que sona metafòric però és ben literal. Saber que compro, cuino, consumeixo aliments que m’ajuden a millorar la salut i l’estat d’ànim (‘mood food’, en diuen els anglosaxons); ser conscient de quins aliments em donaran energia per sortir el dia següent en bicicleta, quins em donaran força per al dia a dia i quins em garantiran un son reparador. Si menjo bé, tot ho podré. Si menjo sa, viuré feliç.

I és que el propòsit més escrit a la llista de cada any és, segons les estadístiques, “ser més feliç”, i ho escrivim sent ben poc conscients del paper que hi juga “voler-ho ser”. Tot llarg camí comença amb la primera passa, va dir Lao-Tsé Tung. El meu desig per al 2019 és aquesta primera passa. Hi ha massa aspectes a la vida que no podem controlar. Dediquem-nos, sense excuses, a tot el que depèn exclusivament de nosaltres.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 30 de Desembre de 2018