El ‘food’ i el ‘mood’

Des que les civilitzacions antigues van socialitzar la necessitat de menjar, els humans ens hem interessat per saber de quina forma els aliments poden millorar la nostra vida. Per貌 no va ser fins a la d猫cada del 1980, amb l鈥檌mpuls del Massachusetts Institute of Technology (MIT), quan es va comen莽ar a provar que el que mengem no nom茅s afecta la nostra salut f铆sica, sin贸 tamb茅 la forma de pensar i de sentir.

Sota aquesta premissa, al Jap贸 va comen莽ar a gestar-se l鈥檈mbri贸 del que es coneix com el corrent 鈥楳ood Food鈥: literalment, el menjar de l鈥檈stat d鈥櫭爊im. El 鈥楳ood Food鈥 persegueix la selecci贸 i la combinaci贸 d鈥檃liments que ens fan sentir emocionalment millor, que ens fan estar de m茅s bon humor, m茅s optimistes, amb m茅s empenta; en definitiva, m茅s feli莽os i felices.

Pensareu en la xocolata, i efectivament forma part de la llista, per貌 no pel seu sabor sin贸 per la seva aportaci贸 de tript貌fan. Aquest amino脿cid ajuda el cervell a generar serotonina, un tranquil路litzant i ansiol铆tic que redueix l鈥檈str猫s, augmenta la toler脿ncia al dolor i afavoreix el son. Si en voleu, mengeu ou, soja, llenties, festucs o ametlles.

Hi ha un fort consens cient铆fic en el poder dels aliments per millorar la serotonina i la seva germana, la dopamina: la subst脿ncia del plaer, del desig i de la motivaci贸. Si en voleu, proveu amb la pastanaga, el br貌culi, el kiwi, les maduixes o el pomelo. Afegiu-hi l脿ctics en cas que en pugueu consumir. Sumeu-hi exercici f铆sic regular i unes sessions de meditaci贸.

Sense entrar en detalls cient铆fics, hi ha m煤ltiples subst脿ncies que optimitzen el nostre estat d鈥櫭爊im, i la majoria les podem potenciar segons com mengem. Alliberem endorfines si mengem aliments picants;聽el marisc, el bacall脿, l鈥all o les avellanes incrementen el nostre plaer pel seu alt component en iode; els espinacs ens fan sentir amb m茅s energia. I tot plegat 茅s pura qu铆mica.

Us convido a interessar-vos pel 鈥楳ood Food鈥, que va m茅s enll脿 dels propis aliments i entra tamb茅 a la cuina i la seva forma d鈥檈ncomanar emocions. Us animo a provar de sentir-vos millor, de viure m茅s feli莽os, gr脿cies a dos germans m茅s avinguts que mai: el 鈥榝ood鈥 i el 鈥榤ood鈥.

Ignasi Llobet,聽Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regi贸 7, el 13 de Gener de 2019