Acaben les festes, comença la depuració! (1)

Fi de festa. Ja sigui perquè han acabat els àpats familiars, perquè les llumetes del carrer ja descansen apagades o perquè la canalla està a punt de tornar a escola, ja fa uns dies, que tots som conscients que hem arribat al punt final de les Festes de Nadal. Segurament a molts de vosaltres us ve al cap un “ufff ja era hora!” i és que acabem el Nadal amb unes ganes boges de tornar a la rutina, potser no tant a la rutina laboral però sí a la rutina alimentària.

La majoria de mortals, durant les festes, hem viscut dies de descontrol alimentari, d’excessos, de taules plenes de massa menjar i de poc temps per sortir a l’aire lliure a cremar els torrons… els àpats semblaven no tenir final.

I ara que tot això ja ha passat és moment de posar en marxa noves rutines, rutines un xic més saludables, i marcar-nos petits objectius que ens ajudin a assolir un benestar físic i també mental.

Aquestes petites fites podrien ser:

  • La disminució del volum corporal per retenció de líquids.
  • La conseqüent pèrdua de greix.
  • La millora de la funció hepàtica i de les digestions.
  • L’eliminació de toxines acumulades en sang.
  • La millora del trànsit intestinal.
  • La recuperació de l’hàbit de fer exercici físic.

A través de l’alimentació podem aconseguir tots els objectius proposats però també podem ajudar-nos de complements dietètics que potenciaran l’efecte i faran que el resultat el veiem abans.

Quins aliments ajudaran a depurar el nostre organisme?

Per norma general, evitant els plats preparats, les salses, els aliments greixosos i els sucres refinats, entre d’altres, ja tenim molt de guanyat! És una bona manera de començar.

Tampoc són massa aconsellables les dietes ràpides o dietes miracle ja que fan perdre tant aigua corporal com massa muscular però en cap cas greix.

La principal recomanació és que es facin els 5 àpats diaris i que no us en salteu cap, aportant, així,  tots els nutrients essencials i necessaris pel nostre organisme.

Hem de consumir aliments que continguin poques calories com ara la fruita i la verdura. A part, al ser aliments rics en fibra i aigua, ens atipen i ajuden a depurar l’organisme. Menjar-los crus, en forma de sucs o batuts, al vapor o bé a través de brous serien alguns exemples de com cuinar aquests productes.

Hi ha fruites concretes que ajuden a eliminar toxines i a depurar els intestins ja que aporten una fibra específica que, a més, regula els intestins. Parlem de la poma, el kiwi, la pera i el raïm, entre d’altres.

El pomelo o la pinya són fruites amb un gran poder diürètic, d’aquesta manera permeten eliminar moltes toxines i líquid per via urinària. Els nabius també disminueixen els efectes de les inflamacions cròniques ja que són molt desintoxicants. A part, actuen com a antibiòtics naturals ja que reforcen les vies urinàries i eviten possibles infeccions.

Si ens fixem en les verdures, destaquen la remolatxa, la carxofa, l’api, la col i el rave negre. Totes tenen funcions protectores del fetge i de la vesícula biliar i, al mateix temps, ajuden a la diüresi de l’organisme. El carbassó és una hortalissa molt rica en aigua que, a la planxa, al vapor o fins i tot bullit ens permet eliminar toxines i líquid per via urinària.

A totes aquestes fruites i verdures les haurien d’acompanyar proteïnes vegetals, llegums, cereals integrals, sucres no refinats i brous vegetals. En cas de pensar en alguna proteïna animal, sempre és millor prioritzar el peix blanc.

En un segon article us donarem alguns altres trucs i pautes per dur a terme i assolir aquest procés per depurar el nostre organisme.

Aina Llobet, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Nutricionista de Grup Llobet

Articles relacionats: Acaben les festes, comença la depuració! (i 2) | Després de festes… Depura’t! |  10 Consells per a depurar el nostre organisme desprès de les festes