La verdura dels divendres

La masovera de la can莽贸 anava al mercat i cada divendres tornava amb faves tendres. El relat no 茅s versemblant perqu猫 de maig a novembre no se鈥檔 fan, per貌 s铆 que, entre fresques i seques, en podr铆em menjar tot l鈥檃ny. Acabades de collir 茅s com m茅s m鈥檃graden, amb la peculiaritat de les esp猫cies amb tavella: es consideren llegums quan s贸n seques, i verdures quan s贸n tendres.

La fava tendra 茅s la que m茅s s鈥檃profita, perqu猫 no cal treure-la de la tavella. Amb la seva pell, ben rentades i amb les puntes tallades, omplir脿 de textura des d鈥檜n saltejat fins a un estofat, m茅s o menys cruixent depenent del seu punt de cocci贸. Tamb茅 en podem fer truita, acompanyar-les de clo茂sses, saltar-les amb pernil i all tendre o convertir-les en una crema deliciosa.

I, davant del dilema entre si desgranar-les o no, a mi se鈥檓 van acudir dos plats paral路lels: d鈥檜na banda, una amanida de favetes tendres amb encenalls de pernil i brots de germinats; de l鈥檃ltra, tallo tires ben primes de les tavelles, hi afegeixo tires llargues i primes de pastanaga i carbass贸 i ho converteixo en un excel路lent plat de tallarines vegetals. Si no sou vegans, hi podeu afegir pesto amb un bon parmes脿.

Les faves s贸n un dels aliments essencials de la dieta mediterr脿nia, un aliment complet amb prote茂na vegetal de qualitat i molta fibra. Tamb茅 est脿 formada per carbohidrats d鈥檃bsorci贸 lenta, que aporten molta energia per a tot el dia. De fet, a les Balears han constitu茂t un aliment de base per combatre la fam durant generacions, i encara avui continua sent molt apreciada.

Per la seva facilitat de conreu, que s鈥檈st茅n per tota la riba mediterr脿nia, i per la seva aportaci贸 nutricional, la fava s鈥檋a guanyat la fama de 鈥carn dels pobres鈥. Probablement per aquest atribut pejoratiu, el seu consum ha anat disminuint durant les 煤ltimes d猫cades a Europa. Mentrestant, la comunitat cient铆fica i les autoritats sanit脿ries recomanen que se n鈥檃ugmenti el consum, juntament amb altres llegums com la mongeta, la llentia o el cigr贸 per les seves propietats beneficioses per a la salut.

Cada divendres, la masovera tornava del mercat carregada d鈥檈nergia. Falta li feia una mica de verd per combinar els naps, les nespres i les nous. Els llums dels dilluns ja 茅s un tema m茅s dif铆cil d鈥檈ntendre.

Ignasi Llobet,聽Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regi贸 7, el 27 de Gener de 2019