L’ofici de coure cigrons

Quan penso en els cigrons, em ve a la memòria l’olor de la botiga de gra cuit on els dissabtes anàvem a comprar el dinar. Queden poques botigues com aquella, però sí alguns establiments, com a casa, on prestem una atenció molt especial a l’ofici de coure els llegums com mereixen: a poc a poc, amb cura, amb amor.

El cigró és un aliment que convé posar en valor. Té poc glamur, certament, però molt valor. Com a bon llegum, posseeix unes propietats nutricionals enormement saludables. D’entrada, conté una gran proporció d’hidrats de carboni de qualitat, que el nostre metabolisme consumeix lentament i, per tant, aporten energia de qualitat. Això és molt beneficiós per a persones amb molta activitat, des de treballs físics fins a la pràctica de l’esport, passant per qui fa llargues caminades per anar a la feina.

El cigró també posseeix proteïna vegetal de molta qualitat, que multipliquen el seu efecte en combinació amb cereals. Tècnicament, hauríem de dir que combinar llegum i cereal és la forma ideal de consumir la proteïna vegetal. Sense entrar en detalls científics, les proteïnes estan formades d’aminoàcids combinats entre ells, i el cigró és ric en uns que complementats pels de l’arròs (per posar un exemple) formen proteïnes vegetals d’un poder semblant a la que obtindríem de la carn o el peix.

Per la seva riquesa en fibra, el cigró també ajuda al sistema digestiu, a més de lluitar contra la retenció de líquids gràcies al seu alt contingut en potassi i baix en sodi. Però a més també millora la salut emocional: el magnesi, fòsfor i vitamines del grup B, fonamentals per al sistema nerviós, són ideals per afrontar situacions d’estrès o moments de pressió. Finalment, les embarassades troben en el cigró una bona font d’àcid fòlic.

I tot això en un llegum de forma rabassuda, poc atractiu a la vista i la textura del qual sovint ens passa sense pena ni glòria per davant dels nassos quan anem a comprar. Enriquiu els cigrons, si voleu, amb alguna verdura com la bleda, o poseu-los d’acompanyant on millor us escaigui. Però compteu amb ells, per anar bé, un cop a la setmana. Si no teniu massa temps, compreu-lo cuit en un lloc de confiança. Si us ve bé, cuineu-lo a poc a poc, amb amor i paciència. Serà el vostre petit homenatge a un ofici de tota la vida que val la pena reivindicar.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 10 de Febrer de 2019