Dormir com un nen per aconseguir arribar a vell

No hi ha una imatge m√©s relaxant que veure un nad√≥ dormint pl√†cidament. Vet aqu√≠ el triomf de les fotos d’Anne Geddes, una de les fot√≤grafes m√©s respectades del m√≥n, famosa per la preparaci√≥ de retrats art√≠stics, evocativament m√†gics, de petitons somiant amb els angelets. Dels nadons hem d’aprendre la base del son: dormen gaireb√© tot el dia perqu√® el seu cos, la seva ment, el seu cervell, el seu organisme avancen i evolucionen a passos de gegant.

Aix√≤ √©s el que fem quan dormim: quan abaixem la persiana, la rebotiga¬†es posa a treballar fren√®ticament. L’organisme es regenera, depura, desintoxica. Eliminem radicals lliures que s√≥n t√≤xics per a la vida, refem connexions nervioses malmeses per l’activitat del dia, regulem el sucre de la sang, la necessitat de greixos, abaixem les constants, relaxem guarim les fibres musculars. En altres paraules: mentre dormim, el nostre cos fa un reset.

De tot aix√≤ n’haur√≠em d’extreure una conclusi√≥ que pot fer mal, per√≤ que √©s tal com sona: si mengem b√©, fem esport, evitem l’estr√©s i tenim una vida social estable, per√≤ no dormim b√© o no les suficients hores, no portem una vida saludable. Si, per compaginar el gimn√†s amb la feina, restem hores de son, no √©s una bona forma d’estar saludables; de fet, ni tan sols √©s la manera d’estar en forma: per algun motiu, el son √©s anomenat “l’entrenament invisible” pels experts en medicina de l’esport.

I si no dormim prou?¬†Segur que us ha passat despr√©s d’una mala nit: us sentiu xafats com si estigu√©ssiu incubant la grip. El cervell est√† cansat i el cos no ha tingut temps de recuperar-se. Les c√®l¬∑lules no s’han regenerat correctament i aquest malestar es multiplica pels 30 bilions de c√®l¬∑lules de qu√® estem formats. Fareu que s’enfadin? No √©s gaire recomanable.

No n’hi ha prou amb dedicar-hi temps. Efectivament, no es tracta √ļnicament de quantitat, sin√≥ molt especialment de qualitat. Aix√≤ significa que conv√© adoptar h√†bits saludables del son: rutines a les mateixes hores (o aproximades), allunyats de sorolls i d’interfer√®ncies radioel√®ctriques (el m√≤bil!) i a poder ser totalment a les fosques (som id√®ntics als humans de les cavernes, el nostre cos est√† programat per descansar de veritat quan √©s de nit, o sigui, ben fosc). L’habitaci√≥ ha de tenir unes condicions de temperatura i humitat adients. I tant el matal√†s com el coix√≠, que donarien per parlar en un altre article, que estiguin en condicions.

Dormir per viure m√©s.¬†√Čs de calaix: si mentre dormim el cos es regenera, la ment es reconnecta, els teixits es guareixen, dormir m√©s ens ofereix m√©s probabilitats de viure m√©s temps. Ho certifica la ci√®ncia, que ha publicat nombrosos estudis al respecte. Si dormim com els nens de l’Anne Geddes, pl√†cidament i desacomplexada, tenim m√©s n√ļmeros per arribar a vells.

A dormir en quantitat i en qualitat. Bona nit ūüôā