El cafè, molt més que per despertar-nos

Què és el primer que fas un cop et despertes? Alguns tenen molt clara la resposta a aquesta pregunta: prendre un cafè. Aquesta beguda d’origen africà i aràbic és una de les favorites al món occidental. Potser, fins i tot, podríem dir que és la segona beguda més consumida després de l’aigua.

El cafè és conegut com una beguda que ens ajuda a activar-nos, gràcies al seu component principal, la cafeïna, i que té una aroma molt característica. També moltes famílies tenen la tradició de prendre un cafè després dels àpats i és una fantàstica excusa per quedar amb algú i tenir una bona conversa.

Gràcies al fet de ser una beguda tan consumida i popular, ha cridat l’atenció de molts investigadors que han volgut aprofundir en el que sabem del cafè. I els resultats que han trobat són realment sorprenents. I és que, a més d’ajudar-nos a despertar, el cafè té moltes propietats beneficioses per nosaltres que desconeixíem.

Quan parlem d’aquesta infusió, tendim a pensar en que es forma només amb aigua i cafè. Tot i això, el cafè és format per quasi 1.500 components, molts dels quals són beneficiosos. Entre ells, podem trobar molts antioxidants que prevenen alteracions funcionals i estructurals. A més, també podem trobar elements com vitamina B2 i B5, potassi, magnesi o niacina.

Tot i això, els beneficis no s’acaben aquí. Segons diverses investigacions, s’ha establert que el cafè millora molts aspectes de les funcions cerebrals com la memòria, la vigilància, els temps de reacció o la funció cognitiva. A més, la cafeïna té un paper important alhora d’ajudar a reduir el risc d’accidents cerebrovasculars.

I, per si fos poc, estudis de diverses universitats americanes com la Universitat de Califòrnia, han confirmat que gràcies als seus components, prendre cafè dificulta l’aparició de la diabetis, ajuda a prevenir alguns tipus de càncer, com el de fetge, i és beneficiós per les artèries ajudant a combatre el risc d’obstrucció. Si a això li afegim el fet de que és una beguda que només té 2 calories i ajuda a cremar greix, ens trobem sense cap mena de dubte amb un aliment meravellós.

Així doncs, segur que no et ve de gust un bon cafè?