‘Batch cooking’ o com cuinar 90 minuts i tenir dinars per a cinc dies

Aquesta setmana la nutricionista de Grup Llobet, Aina Llobet, i el responable de cuina, Gu虉nter Hohenhorst han ofert un ‘batch cooking’ saludable a la聽UManresa-FUB, en el marc de la Setmana Saludable.

El xef de Grup Llobet ha proposat uns quants plats nutritius i saludables que nom茅s requereixen 90 minuts de feina el diumenge a la tarda perqu猫 se’n pugui gaudir tots els migdies entre setmana. Despr茅s de la demostraci贸, els assistents han pogut tastar les propostes presentades.

G眉nter Hohenhorst, xef de Llobet, a punt de comen莽ar el “batch cooking” a la UManresa

A continuaci贸, la nutricionista Aina Llobet, explica qu猫 茅s exactament el “batch cooking” i quins avantatges proporciona.

La traducci贸 literal d鈥檃questa parella de paraules seria聽 “cuina en s猫rie”, en paraules planeres: cuinar en un sol dia totes les receptes per la setmana, o el qu猫 en diem nosaltres a casa 鈥渇er producci贸鈥.

Un sol dia per setmana (sol ser diumenge) ens dedicarem a cuinar una s猫rie de preparacions que utilitzarem, congelarem o barrejarem durant la setmana. Aix貌 significar脿 menys treball a la cuina de dilluns a divendres i m茅s temps per poder fer altres coses que ens omplin m茅s.

脡s important fer el “batch cooking” el dia que tenim la compra en l鈥檈stat m茅s fresc possible.

La idea 茅s centrar-nos en preparacions que siguin f脿cil de combinar i que es conservin b茅 a la nevera (entre 3-4 dies).

Us aconsello que us animeu i introdu茂u aquest nou h脿bit que acabar脿 sent un indispensable per la vostra vida.

Quins avantatges us proporcionar脿?

  • ESTALVIAR TEMPS. La majoria de persones som conscients que el temps 茅s un dels bens m茅s preciats ja que en l鈥櫭╬oca que ens ha tocat viure escasseja for莽a davant de les obligacions que se鈥檔s presenten a diari. Dedicar un parell d鈥檋ores a la setmana per cuinar gaireb茅 tot el que menjar脿s els dies posteriors 茅s una bona estrat猫gia.

  • CUINA SALUDALE.聽El fet de no tenir temps sovint fa que arribem a casa i acabem agafant qualsevol marranada per menjar (pre-cuinats, envasats, fast food…) 鈥渁liments鈥 amb una c脿rrega d鈥檃dditius i subst脿ncies qu铆miques il路limitada. Per contra, si fem servir aquest m猫tode, ens obligar脿 a ser organitzats, a pensar en el men煤 setmanal i a planejar men煤s sans i nutritius ( a l鈥檋ora que bons i gustosos). La falta de temps no ser脿 una excusa per menjar b茅!

 

  • ESTALVIAR DINERS.聽Una bona organitzaci贸 茅s sin貌nim d鈥檈stalvi de diners. Fent la planificaci贸 setmanal, partint dels aliments que ja tenim a la nevera o despensa, sabrem que 茅s el que realment ens fa falta. El fet de no comprar de m茅s 茅s important per no malbaratar aliments cosa que s鈥檃caba traduint en un estalvi de diners.

  • NO MALBARATAR ALIMENTS聽. A qui no li ha passat d鈥檃nar a comprar al supermercat i comprar m茅s amb l鈥檈st贸mac que no pas amb el cap? Segurament que ens ha passat a tots! I al final acabem desaprofitant aliments que se鈥檔s fan malb茅 abans de consumir-los. No s茅 si sabeu que Espanya 茅s un dels pa茂sos amb m茅s malbaratament alimentari de la Uni贸 Europea i a Catalunya la imatge tamb茅 茅s esfere茂dora ja que anualment al voltant de 260.000 tones de menjar van a parar al contenidor. Crec que poder contribuir a millorar aquest punt es un al路licient m茅s per animar-se amb el batch cooking.

 

  • REDUIR RESIDUS.聽En cuinar les nostres pr貌pies receptes i evitar els aliments precuinats, augmentarem el consum d鈥檃liments frescos, cosa que, a part de ser beneficiosa per la salut, contribuir脿 a la salut del medi ambient ja que disminuirem el consum de pl脿stics i envasos.

  • MENJAR VARIAT.聽El fet de dedicar espais i temps per pensar i planejar el men煤 et far脿 voler provar nous plats, buscar altres receptes, diferents productes per tal de menjar variat de dilluns a divendres.
Alguns dels plats i les receptes que es van cuinar a la UManresa en el marc del taller de “batch cooking” de Grup Llobet

Els nostre consell 茅s intentar escollir b茅 els aliments i a l鈥檋ora ser creatius ja que alimentar-se 茅s una necessitat per貌 tamb茅 un plaer!

 

I despr茅s de tots aquests avantatges, t鈥 hem conven莽ut??

Pots posar-ho en pr脿ctica, planificar els men煤s de la setmana santa i aprofitar el cap de setmana per elaborar les receptes. Si penses en productes de proximitat i de temporada tindr脿s un preu molt m茅s ajustat i les propietats nutricionals i organol猫ptiques dels aliments en q眉esti贸 estaran la seva m脿xima esplendor.

 

Un cop comencis amb aquest m猫tode veur脿s com n鈥櫭﹕ de productiu i no passar脿s ni una setmana sense el teu moment 鈥渃ocinillas鈥.

En el proper article us explicar茅 quins s贸n els aliments b脿sics i quins aspectes hem de tenir en compte a l’hora de fer un “batch cooking” perfecte.