Estar albercocat

Si algú et diu “albercoc”, t’està dient beneit, amb poc enteniment. No es coneix amb certesa l’origen d’aquesta expressió, però probablement es degui a que l’albercoc havia estat percebut com un préssec “a mitges” o una pruna estranya: la pruna armènia, perquè d’Armènia és d’on la van importar els romans després de dos mil·lennis de conreu a l’orient llunyà.

Res més lluny de la realitat: l’albercoc, que es troba en plena temporada, és una fruita viva, potent i estimulant. Aporta energia intel·ligent, amb els hidrats de carboni justos i d’absorció lenta. Alhora, és diürètica, fàcil de digerir i enormement beneficiosa per a la salut de les persones. No en va, una peça d’aquesta deliciosa fruita conté la meitat de la vitamina A que necessitem ingerir cada dia, i que reforça el bon funcionament de la vista, el cabell, els ossos i la pell.

Es tracta d’un fruit ideal per picar, per “matar el cuquet” entre hores o per acabar d’omplir després d’un àpat lleuger. Al mateix temps que ens hidrata, també omple les reserves de sals minerals: ferro, potassi, calci i vitamina B3. Igualment de positiu és el seu efecte antioxidant, que contribueix a combatre els radicals lliures que portem a la sang, i la seva riquesa en tanins li aporta propietats antiinflamatòries. Esportistes: recupereu-vos amb un parell de peces d’albercoc i dormireu com angelets.

Com he dit, l’albercoc fresc no és una fruita enormement energètica sinó més aviat equilibrada. Però atenció perquè això té truc: si el deixem assecar, en surt una fruita fresca apreciadíssima per als esportistes, molt especialment pel que fa als senderistes: l’orellana. Efectivament, l’orellana concentra en molt poc volum tots els sucres, fibra, sals minerals i vitamines que conté un albercoc fresc, però sense la major part de l’aigua. És fàcil de guardar a qualsevol butxaca, i la seva ingesta aporta energia i vitalitat per parar un tren.

Vaja, menjar-ne ens deixarà ben diferents d’una altra frase que li dona mala fama: estar albercocat, que significa estar mig adormit, dispers, despistat. Cuinats, assecats, confitats o frescos, els albercocs son convenients i assequibles en qualsevol dieta. Si no aprofites que ara estan en temporada, ets ben albercoc.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al RegiĂł 7, el 19 de Maig de 2019