Rodanxes per als ulls

Quan penso en un cogombre, em venen al cap les rodanxes que tantes vegades hem vist sobre els ulls per combatre les arrugues i les ulleres de cansament. És un dels remeis de les nostres Ă vies que realment funciona. El cogombre Ă©s molt refrescant i transmet la seva humitat a les mucoses dels ulls i, a mĂ©s, les seves vitamines B i C i diferents aminoĂ cids nodreixen directament la pell i la hidraten.

El cogombre Ă©s una de les hortalisses amb les quals a Catalunya encara no hem fet justĂ­cia. Molt consumit a l’Europa central, aquest aliment s’ha guanyat la fama d’espatllar les amanides per culpa del seu sabor intens. Cada vegada guanya mĂ©s adeptes com a plat principal d’una amanida, compartint protagonisme amb tomĂ quet, amb oli, sal i pebre. AixĂČ i les seves valuosĂ­ssimes propietats nutricionals el situen a la ‘pole position’ per convertir-se en un dels protagonistes de les nostres taules en els propers anys.

I Ă©s que estem parlant d’un aliment amb veritables propietats medicinals. Al sud de l’Índia, d’on Ă©s originari, ja es conreava fa mĂ©s de 3.000 anys, i les Ășltimes dinasties dels faraons d’Egipte van adoptar-lo com a medecina. I Ă©s que el cogombre, amb mĂ©s d’un 95% d’aigua, ha estat utilitzat com a remei diĂŒrĂštic, depuratiu i mineralitzant. No tĂ© cap mineral en altes proporcions, perĂČ sĂ­ molts minerals equilibrats en petites proporcions.

Les vitamines son el punt fort del cogombre, les del grup K, les responsables de la coagulaciĂł de la sang. Per contra, gairebĂ© no porta sucres i Ă©s hipocalĂČrica (12 calories per cada 100 grams); com que, a mĂ©s, Ă©s força saciant, Ă©s un gran aliat a les dietes d’aprimament. Diferents assajos clĂ­nics tambĂ© han demostrat el seu efecte protector contra afeccions cardiovasculars o davant del risc a determinats cĂ ncers, pel seu poder antioxidant.

Si encara no us ve de gust menjar-ne, us en recomano un format mĂ©s lleuger: la ja famosa aigua de cogombre. Ompliu una gerra d’aigua, afegiu-hi glaçons i tot un cogombre tallat en rodĂł o a daus. Que reposi mitja horeta a la nevera i voilĂ !, una beguda refrescant per a aquest final d’estiu. Abans de tastar-ho, traieu-vos les rodanxes dels ulls.

També us pot interessar: https://grupllobet.com/2019/07/03/trobo-que-fa-fresqueta/ 

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 25 d’agost de 2019