Aliments que aporten una dosi extra de felicitat al confinament pel Coronavirus

En articles anteriors ja havíem parlat del fenomen conegut amb el nom del ‘Mood Food’. Un corrent que significa, literalment, el menjar de l’estat d’ànim. El ‘Mood Food’ persegueix la selecció i la combinació d’aliments que ens fan sentir emocionalment millor. Ara, per la situació de confinament que estem vivint des de fa dies, a causa del coronavirus, aquest article pren més rellevància i és més recomanable que mai. Contra la sensació de tristesa, angoixa i preocupació que senten moltes persones pensem; que certs aliments poden ser grans aliats a l’hora d’aportar la dosi d’optimisme que potser abans ens donaven unes rutines diàries que ara no podem seguir.

Ara, més que mai, és l’hora de cuidar els àpats i, a banda de cercar aquests aliments que ens aporten una dosi extra de felicitat, també podem intentar gaudir d’aquells moments als quals abans havíem de renunciar, com ara esmorzar en família o dedicar llargues estones a cuinar. També creiem que durant el confinament no és moment de posar-se a fer dietes estrictes. És bo tenir autocontrol amb l’alimentació, però també ens hem de permetre plaers.

Un moviment nascut al Japó

Però, anem a pams. Com hem dit el ‘Mood food’ és un moviment amb arrels japoneses que busca millorar el benestar i la felicitat de les persones a partir dels aliments que ingereixen (independentment del plaer que proporciona la degustació, ja que són els nutrients els que influeixen directament en l’estat d’ànim). A mitjans de la dècada dels 80, l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) va demostrar que allò que ja feia anys que deien els nipons era, científicament cert: hi ha nutrients, hidrats, vitamines, minerals i àcids grassos dels aliments que ens afecten directament el procés cerebral.

Quins aliments ens carreguen d’optimisme?

Doncs, quan sortiu a comprar, no us oblideu de la xocolata. (L’aliment en el que molts segur que haureu pensat!), que ens carrega d’optimisme i no gràcies al seu exquisit gust, sinó pel triptòfan que conté, un aminoàcid, que també és present en l’ou, la soja, les llenties, els festucs o les ametlles.

Quins altres aliments haurien d’ocupar el rebost del confinament? 

Doncs aquells que ens ajudin a alliberar dues altres hormones íntimament relacionades amb la felicitat; la serotonina i la dopamina, la substància el plaer, del desig i la motivació. Les trobem a la pastanaga, el bròculi, el kiwi, les maduixes o el pomelo. Si hi afegiu algun làctic i intenteu fer una mica l’exercici cada dia, la dosi de felicitat serà extra.

D’altra banda, alliberem endorfines quan mengem aliments picants. El marisc, el bacallà, l’all o les avellanes incrementen el nostre plaer pel seu alt component en iode; i els espinacs ens fan sentir plens d’energia. 

Així que ja ho sabeu, quan sortiu a comprar, a banda de portar una llista per no descuidar-vos res. No us oblideu d’omplir el cabàs d’aliments que us faran passar aquests dies amb unes reserves de positivitat extres.