De nòmades a confinats

Aquests dies, als del meu sector com la resta d’activitats essencials ens toca sortir de casa per anar a treballar en un moment de confinament que no sabem fins on arribarà, en tots els aspectes. La immensa majoria, amb prou feines podeu sortir per llançar escombraries o anar comprar menjar. Fins i tot així, i deixant de banda el temut virus que ho ha provocat tot, qualsevol ocasió és bona per reforçar les defenses en una època de l’any de canvis climatològics sobtats.

Els precursors de l’alimentació de les defenses van ser els pobles nòmades d’Euràsia fa més de 10.000 anys, abans del descobriment de l’agricultura. En els seus llargs recorreguts entre l’Àsia central i els Balcans, si algú es posava malalt quedava enrere, moria i mermava la capacitat de subsistència de la tribu. Entre el bagatge, transportaven bosses de pell d’animals plenes de llet, que aguantava gràcies a la fermentació; és el que avui coneixem com a iogurt.

Propietats antioxidants i antibacterianes.

Encara avui és recomanable menjar un iogurt al dia, a menys que tinguem alguna intolerància o al·lèrgia. El iogurt restaura la flora intestinal i incrementa les nostres defenses naturals. Si esteu amb antibiòtic encara és més important restaurar els bacteris que composen la microbiota de l’intestí. Com a complement, us recomano un altre aliment hereu d’aquells pobles nòmades del neolític: la mel; sobretot, per substituir el sucre.

La mel té propietats antioxidants i antibacterianes. Ajuda a combatre virus i bacteris des de la mitigació, però també des de la prevenció. Les àvies sempre ens havien donat llet calenta amb mel perquè les seves àvies els en donaven a elles. Actualment sabem que, contra la tos, la mel funciona tant o més que molts xarops. Molts cops n’hi ha prou amb mirar enrere i entendre que molts remeis ancestrals ho són perquè realment funcionen.

Més enllà del que carregaven a sobre, aquelles primeres civilitzacions van aprendre a alimentar-se del que trobaven pel camí i, per tant, sempre menjaven productes de temporada. La natura és sàvia de veritat; i la fruita i verdura de cada moment alimenta les nostres defenses, perquè hem evolucionat, també, d’acord amb els vegetals del nostre entorn.

Ceba i all com a antibiòtics naturals, cítrics i maduixots per carregar-nos de vitamina C. Hortalisses i llegums en general per omplir-nos de vitamines del grup B; la proximitat ens regala remeis per combatre refredats i fer front a l’astènia primaveral. Som tan tribals com els humans de fa 10 mil·lennis, tot i que la nostra tribu s’ha globalitzat. Per això som on som, a les verdes i a les madures.

Salut i bons aliments!

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 5 d’Abril de 2020

Articles relacionats: Una bona defensa |  Fruita, la triple B | El secret de la reina i el papa| 10 aliments indispensables durant la primavera