10 aliments indispensables durant la primavera

Ens trobem a pocs dies de l’ inici de la primavera, una època de canvis (tant ambientals com corporals) i és ben cert que el nostre cos necessita un procés d’adaptació per assimilar-los i pair-los.

També et pot interessar: què menjar per concentrar-te? | Alimentació i la menopausa | La verdura dels divendres | La relació entre les llenties i les lentilles

Els canvis de temperatura, l’augment d’hores de sol, la modificació (com a conseqüència de tot això) de l’estil de vida…  són factors que deixen el cos una mica descol·locat.

Durant aquest procés d’adaptació és possible que sentim una sensació de debilitat i fatiga general, és el trastorn diagnosticat com a astènia primaveral.

Si seguim un ritme de vida ordenat, si dormim les 6-8 hores recomanades, si fem exercici de manera habitual i si aconseguim portar una alimentació saludable, ajudarem al nostre organisme a combatre i a prevenir aquest trastorn.

A banda, tots els canvis anomenats al començament de l’article poden fer-nos desembocar a la immunodepressió del nostre organisme, és a dir, la disminució de la funció del sistema immunitari.

A continuació us proposo un llistat de 10 aliments clau que ens ajudaran a recuperar i fins i tot prevenir, una possible baixada de defenses, cosa força freqüent en aquesta època.

QUINS ALIMENTS SÓN INDISPENSABLES DURANT ELS MESOS DE PRIMAVERA

 1. Aliments rics en ANTIOXIDANTS. Els trobem bàsicament en aliments vegetals i són imprescindibles pel bon funcionament de les nostres defenses ja que neutralitzen als radicals lliures que es generen com a conseqüència de les infeccions, l’estrès , la contaminació i la pròpia activitat metabòlica.
 2. Les PROTEÏNES. Els anticossos que el nostre cos produeix per lluitar davant de microorganismes estan formats per proteïnes. No només em refereixo a les proteïnes animals sinó que les vegetals, combinades de manera adequada, són igual o més vàlides que les animals. Una alimentació pobra en proteïnes pot acabar debilitant les nostres defenses.
 3. El ferro, el zinc, el coure, el seleni, entre d’altres, són necessaris per l’activitat enzimàtica i per sintetitzar els anticossos. El germen de blat, el , el llevat de cervesa, són bones fonts d’oligoelements.
 4. Les FRUITES CÍTRIQUES proporcionen vitamina C, elements fito químics de tipus flavonoide que augmenten la capacitat defensora dels glòbuls blancs de la sang.
 5. Els olis de LLAVORS contenen àcid linoleic, molt necessari per la formació d’anticossos. A més, contenen vitamina E, una vitamina que afavoreix a la immunitat.
 6. L’ALL és un antibiòtic natural i, al mateix temps, estimula les defenses antiinfeccioses.
 7. El KIWI és molt ric en vitamina C i oligoelements, per tant estimula les defenses antiinfeccioses de l’organisme.
 8. El TOMÀQUET és molt ric en carotenoides, antioxidants i minerals i per tant realitza una acció immunostimulant brutal.
 9. L’ ALFALS conté minerals i oligoelements a cadascun dels seus brots que afavoreixen a la síntesi dels anticossos.
 10. El PROPOLIS és una substància antibiòtica produïda per les abelles que reforça les defenses de l’organisme.

Aquest és el top-10 dels aliments que no poden faltar al rebost de casa nostra especialment durant els mesos de primavera.

També n’hi ha d’altres que hem de retirar sí o sí si volem cuidar el nostre sistema immunitari.

 • El sucre blanc redueix la capacitat del nostre cos de reaccionar davant les infeccions.
 • El greix total. Quan s’ingereix massa greix (un 30% més del total de les calories), l’activitat defensiva del sistema immunitari decreix.
 • El cafè pot arribar a reduir la capacitat de resposta del sistema immunitari davant les infeccions.
 • L’ alcohol és un depressor de moltes funcions orgàniques i entre elles la immunitària.

Ara doncs, seguint aquestes pautes, seràs capaç de garantir les defenses adequades al teu organisme per passar una primavera en les millors condicions possibles.

Que la primavera, si vol, ens alteri la sang però no les defenses!

Aina Llobet – Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

Per conèixer altres temes: què menjar per concentrar-te? | Alimentació i la menopausa | La verdura dels divendres | La relació entre les llenties i les lentilles