Una bona defensa

La millor defensa és un bon atac, o el millor atac és una bona defensa? Des de la guerra fins a l’esport, passant pels negocis o les relacions de parella, sempre és millor tenir una bona estratègia que no pas actuar de forma reactiva. És un bon moment per reflexionar sobre això enmig de la crisi sanitària que estem travessant. Reflexionar sobre la importància de cuidar-nos, avui més que mai. Perquè no ens podem permetre posar-nos malalts. El sistema sanitari pot col·lapsar i provocar que no ens atenguin o que no puguin atendre algú altre que també ho pugui necessitar.

Sí, el marge per defensar-nos del coronavirus és pràcticament inexistent, però: i si vingués d’un petit detall? I si ens protegim per, com a mínim, estar bé de defenses? Potser no serveix. Però hi tenim tan poc a perdre i tant a guanyar, que jo, em penso cuidar més que mai.

Sembla que comença a arrencar la primavera, però encara no ha arribat. Per aquesta setmana s’espera una baixada de les temperatures, una manera que tĂ© l’hivern de recordar-nos que encara no ha marxat del tot.  Amb el fred i calor, entre el sol i l’ombra, els canvis de temperatura, penso en vitamines; la C dels cĂ­trics, del kiwi, de la maduixa i del pebrot vermell; i la D, que podem trobar en gran abundĂ ncia als ous, a la llet i al peix blau. L’anomenada “vitamina del sol” costarĂ  mĂ©s de sintetitzar el confinament, però, si tens balcĂł, terrat o una finestra assolellada, treu el cap a l’exterior: ventilarĂ s la casa, respirarĂ s i nodrirĂ s el teu cos.

No tens per què tenir el maleït virus per no trobar-te del tot bé. Sense anar més lluny, cada any per aquesta època torna l’astènia primaveral: aquella sensació de falta de forces que ningú sap explicar. Per mantenir-me en guàrdia, sovint recorro a aliments com el gingebre, el shitake.  O una gran descoberta de fa uns anys; l’all negre. Aquest all fermentat, molt arrelat a l’orient llunyà.  És el resultat d’un complex procés de fermentació de l’all que n’amplifica tant les propietats antioxidants com els seus efectes de reforç immunitari.

El millor de l’all negre és el seu sabor moderadament dolç i el fet que, atenció, no torna. Jo en prenc un gra diari des de fa molt temps, i tinc la sort de posar-me molt poc malalt. Si més no, fa sentir-me valent per afrontar el dia a dia, inclús davant del desafiament que toca viure.

La majoria de situacions que vivim escapen del nostre control, ben poc podem fer per evitar l’inevitable. Per això pren més importància, encara, perseverar en allò que sí que podem decidir. Jo decideixo alimentar les meves defenses. Aquesta és la meva estratègia per passar a l’atac.

No sé quant durarà aquesta batalla, però sé que guanyarem.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 22 de Març de 2020

Articles relacionats: 10 aliments indispensables durant la primavera | Tallar el mareig d’arrel | Llàstima, comte Dràcula | La primavera, la sang altera!