El secret de la reina i el papa

L’abella reina viu una mitja de cinc anys, mentre que les obreres moren als 45 dies de vida. És veritat que la vida de comoditats de la reina és incomparable a la labor de la resta del rusc, però la longevitat de la matriarca ha estat objecte d’estudi des del segle XIX, i els científics han conclòs que la clau és el seu aliment: la gelea reial.

La reina menja exclusivament, durant tota la vida, la gelea que produeixen les abelles obreres joves i que també serveix per alimentar les larves únicament durant els tres primers dies, durant els quals es desenvolupen d’una forma exponencial. No és d’estranyar que els humans ens haguem interessat per extreure aquest aliment màgic, miraculós, extraordinari.

És un bon moment per prendre gelea reial: la primavera, el canvi d’hora, l’allargament del dia i el clima generen en molts de nosaltres pèrdues d’energia i sensació de mal dormir. La gelea ens aporta no només l’energia complementària que convé, sinó també nutrients que milloren la majoria d’indicadors del nostre hemograma: el colesterol, el sucre, els triglicèrids, el recompte de glòbuls vermells.

Rica en proteïnes, aminoàcids essencials, vitamines i minerals, la gelea reial estimula el sistema nerviós, millora la circulació sanguínia, eleva l’oxigenació del cervell, afavoreix els processos metabòlics, protegeix el fetge i ajuda a la regulació hormonal en moments com la menstruació i etapes com la menopausa. També combat l’anèmia, estimula el creixement, reforça les defenses i estimula la fertilitat. Algun aliment li pot fer competència?

Curiosament, i a diferència de la majoria d’aliments que el món contemporani està redescobrint, el consum de gelea reial és relativament nou. Fins als anys 40 del segle XX no es van constatar les seves propietats beneficioses en humans, després d’assajos clínics amb porcs, gossos i gats realitzats per l’investigador francès Maurice Boyer de Belvefer.

El gran prescriptor de la gelea, però, va ser el papa Pius XII. A principis dels anys 50, debilitat i abatut, va començar a prendre’n i la seva energia va revifar de forma sorprenent. Efectivament, les autores del miracles van ser les abelles.

Articles relacionats: El pol·len, amic i enemic | 10 aliments indispensables durant la primavera| 10 aliments per reduïr l’al·lèrgia estacional

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al RegiĂł 7, el 7 d’abril de 2019