El pol·len, amic i enemic

Com ja sabem, ja ha arribat la primavera. Una estació que enamora a alguns, però d’altres l’odien. I una de les principals raons d’aquesta animadversió contra la primavera és el producte del qual parlarem avui: el pol·len. Al voltant del 20% de la població sofreix alguna al·lèrgia, sent el pol·len un dels principals enemics.

També et pot interessar: 10 aliments indispensables durant la primavera| La quinoa, el gra protegit pels déus|La civada, la millor forma de començar el dia| Els Suquíssims, un per un.

Tot i aquesta mala fama, avui trencarem una llança a favor d’aquest ingredient. Perquè, a més de ser un element amb un paper primordial a la natura, es tracta d’un producte que ens pot aportar grans beneficis nutricionals. El pol·len, com aliment, ofereix unes quantitats significatives de proteïnes (més aminoàcids que a la majoria de productes), vitamines B, D, E, K i A, àcid fòlic o minerals essencials per a nosaltres, com potassi, calci, fòsfor o magnesi.

No obstant, hem de començar per parts. El primer que cal fer és diferenciar el pol·len de l’extracte de pol·len. El primer és la pols que recullen les abelles (només les mel·líferes, per ser més concrets) de les flors i transporten amb les seves potes. D’aquesta pols en surt el gra que s’acaba comercialitzant. El més important d’aquest punt, és que aquest pol·len s’extrau de diferents plantes, així que la seva composició varia i no es pot estandarditzar.

Per la seva banda, l’extracte de pol·len l’extrau l’home de diferent manera i de plantes específiques, així que la seva composició es pot estandarditzar. De fet, és freqüent que aquest producte s’utilitzi per a la seva utilització en pastilles per tractar al·lèrgies, perquè és més fàcil de controlar.

Un cop fet aquest aclariment, podem continuar. El pol·len, gràcies a les seves característiques, funciona magníficament com a suplement alimentari. Tradicionalment, a banda de la seva qualitat nutritiva, s’ha cregut que aquest producte pot ajudar a augmentar la resistència física i reduir la fatiga; a regular el sistema nerviós i a estimular el sistema immunològic.

I ara, segurament, et preguntis que com ho pots afegir a la teva dieta. Doncs el primer que has de saber és que, encara que es comercialitza en gra, la millor forma de consumir-ho és dissolent-lo en líquids o moldre’l per convertir-lo en pols i afegir-lo al iogurt, el suc o a la nostra torrada. El gra directament pot ser difícil de digerir pel nostre sistema digestiu.

Ah, i com a curiositat, existeix la recomanació de prendre pol·len just als canvis d’estació. Així que és el moment idoni per començar a introduir-lo a poc a poc a la teva dieta.

Si vols conèixer més: 10 aliments indispensables durant la primavera| La quinoa, el gra protegit pels déus|La civada, la millor forma de començar el dia| Els Suquíssims, un per un.