La pesolera màgica

Un conte popular narra la història d’una família que, de tant pobra que era, només tenia per aliment la llet d’una cabra vella, l’únic bestiar que els quedava. En fer-se vella la cabra, el fill de la casa es va decidir a portar-la a vendre al mercat del poble, i l’únic comprador que va trobar no el va pagar amb diners, sinó amb un sac de pèsols per plantar.

En tornar a casa, el pare va es va enfadar tant que va llançar els pèsols per la finestra. Al dia següent, en llevar-se, el nen va veure que n’havia nascut una pesolera gegant que arribava fins al cel, més enllà dels núvols. Tot i l’exageració dels contes, els pèsols tenen un poder màgic que no es pot explicar amb l’anàlisi de les propietats nutricionals, i una instal·lació a la nostra cultura que es remunta a fa més de 5.000 anys.

Com totes les lleguminoses, els pèsols presenten una gran composició de proteïnes vegetals de qualitat. Al Maresme els barregen amb sípia en un excel·lent plat de sabor mediterrani, però la millor combinació des del punt de vista nutritiu és amb cereals com arròs o patata. Així aconseguireu una aportació proteica similar a la de les carns, però sense els greixos saturats animals i amb una aportació d’àcids grassos molt beneficiosos. És per això que menjar pèsol ens ajuda a regular el colesterol dolent i a generar-ne de bo. També millorem la regulació del sucre a la sang i del trànsit intestinal gràcies a la fibra d’aquest vegetal.

Però tant aquests elements, com les seves vitamines i els carbohidrats de qualitat de qualsevol llegum, no serveixen per explicar per què els pèsols milloren el nostre estat d’ànim. Efectivament, el pèsol és un dels aliments d’una de les corrents alimentàries d’avantguarda: el ‘mood food, és a dir, el menjar relacionat amb l’estat anímic. Els científics coincideixen en el fet que el pèsol ens fa estar contents, animats, més alegres i positius, però encara no saben exactament per quin motiu. Màgia pura, vaja.

Com la màgia d’aquella pesolera que va tornar el nen a casa amb un sac ple de monedes d’or, que van fer que la família mai més tornés a passar gana. Els contes ens ajuden a transmetre valors positius, i aquest ens convida a deixar enrere els prejudicis i fer cas a la intuïció. Res no és el que sembla, els pèsols tampoc.

Si vols saber més del “mood food”, t’ho expliquem: El “food” i el “mood”

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 25 de Març de 2019