La civada, la millor forma de començar el dia

“L’esmorzar és l’àpat més important del dia”. He perdut el compte de les vegades que ens han dit això o ho hem escoltat per la ràdio o la tele. Per aquesta raó, cada dia podem trobar múltiples opcions per tal de començar el dia amb l’energia i els nutrients suficients. I una d’aquestes opcions és un aliment del qual parlarem avui, ja que es podria dir que és l’elecció perfecta per començar els nostres matins: la civada.

També et pot interessar: 10 aliments indispensables durant la primavera| La quinoa, el gra protegit pels déus|Alimentació i menopausaLa relació entre les llenties i les lentilles.

La civada és un cereal que, en un principi, mai havia sigut molt popular entre els humans i s’utilitzava més per alimentar animals. Però, ves per on, els últims anys s’ha demostrat que és un dels cereals més complets que podem trobar per a la nostra consumició. Encara que, s’ha de dir també que des de fa temps, és un dels productes preferits a països com Escòcia, on es prepara un deliciós porridge. Nutricionalment, la civada ens aporta una gran dosi de proteïnes i greixos saludables, així com vitamines, minerals i fibra. Ah, tot això sense oblidar els seus aminoàcids essencials.

Però anem per parts. Una dosi de civada al matí ens donarà, entre altres coses, molta energia gràcies als seus hidrats de carboni. Aquests són de tipus complex, és a dir, que s’absorbeixen lentament, per la qual cosa l’obtenció d’energia es farà de forma progressiva. Aquesta és una de les raons principals per les quals els esportistes han trobat molt interessant aquest producte, que es pot consumir tant abans de fer esport, com després per recuperar energia.

Un component molt important a la civada és un tipus de fibra concret, anomenat betaglucà. Aquest element és molt interessant, ja que ajuda a disminuir el colesterol i a tenir més estable la nostra salut intestinal. En aquesta línia, prendre civada també estimula l’activitat del pàncrees i forma part del procés d’estabilitzar el sucre a la sang. Per aquesta raó, la civada és un aliment que es pot recomanar a diabètics no insulina-dependents.

Aquest cereal ens aporta fòsfor, magnesi, ferro o manganès en bones dosis, a més de potassi, calci o seleni en proporcions menors, però igualment importants. Sense oblidar els antioxidants i la vitamina del tipus B, que ajuda (com vam veure aquí) a desenvolupar i cuidar el sistema nerviós central. I, per acabar-ho d’adobar, el consum de civada pot ajudar a prevenir algunes malalties com l’hipotiroïdisme o alguns tipus de càncer com el de mama o còlon, gràcies a elements com el iode, o als lignanos i fitoestrògens que conté.

Coneixent això, fa venir de gust un porridge, oi? La veritat és que la civada ens ofereix també múltiples formes d’arribar a les nostres cuines. Existeix la llet de civada, perfecte per diverses receptes; la farina o inclús el gra. Tot i això, la forma més còmode i coneguda d’utilitzar la civada és mitjançant els flocs. Es poden fer galetes de civada, cuinar amb llegums o l’arròs, o, el meu preferit, amb cereals i una mica de llet al matí per començar amb energia!

Si vols conèixer més temes: 10 aliments indispensables durant la primavera| La quinoa, el gra protegit pels déus|Alimentació i menopausaLa relació entre les llenties i les lentilles.