El nostre rellotge intern (encara) no ha canviat l’hora

Fa tot just poc més de 24 hores que hem canviat tots els rellotges de casa, del cotxe i que els mòbils s’han avançat, automàticament, una hora. Diumenge, les dues de la matinada van passar a ser les tres, i, possiblement, qui més qui menys va dormir una hora menys, i avui dilluns els llençols segurament se’ns han enganxat més del que ja és habitual el primer dia de la setmana. Però, realment, aquest canvi d’horari d’hivern a l’horari d’estiu afecta al nostre organisme?

També et pot interessar: El pol·len, amic i enemic | 10 aliments indispensables durant la primavera| La quinoa, el gra protegit pels déus|La civada, la millor forma de començar el dia

La resposta és afirmativa i en trobem el motius en el nostre rellotge intern. Tots els éssers vius regulem les nostres funcions basades en cicles de 24 hores de llum i foscor, i les nostres cèl·lules, teixits i òrgans és com si tinguessin una agenda per anar realitzant certes tasques en el moment més idoni del dia: es tracta de l’anomenat ritme circadiari, que se sincronitza amb la llum i la foscor. Quan es desequilibra aquest ritme comencen els problemes, ja que una gran majoria de funcions del cos, com la temperatura, la pressió arterial, la producció d’hormones, segueixen el citat cicle de 24 hores.

Evidentment, el canvi d’hora que hem viscut aquest cap de setmana no és igual a un jet lag fruit d’un viatge transoceànic, però igualment, aquest desajust ens pot afectar. Que ens soni el despertador a les 7, quan el nostre cos creu que encara són les 6 i a fora és fosc, també és una anomalia. De la mateixa manera, el nostre cos, començava a secretar melatonina, l’hormona de la son, quan començava a fer-se fosc i ara, després del canvi, a aquella hora tindrà llum solar.

I us preguntareu, com podem fer front a aquests desajustos? Doncs per començar, podem intentar exposar-nos a la llum del sol durant les hores centrals del dia i quan comenci a fosquejar, no utilitzar pantalles mòbils o ordinadors, ni tampoc llums LED blaves, que retarden la segregació de la melatonina. Com a norma, seria bo evitar les migdiades aquests primers dies i si practiquem esport intentar que sigui abans del vespre. També és recomanable, no fer sopars copiosos que ens entorpeixin la digestió. A partir d’aquí, només caldrà esperar. La majoria de persones s’adapten al nou horari després de 3 i 7 dies.

Ja ho veieu, tot Ă©s qĂĽestiĂł de temps!