Fer esport i dieta vegana, incompatible?

Molts de nosaltres practiquem esport amb certa regularitat i sabem que la dieta que seguim té molt a veure amb les evolucions que tenim. Així doncs, és evident que segons el que mengem, podem assolir, o no, els nostres objectius.  Per tant, sempre volem informar-nos més, parem més atenció a les informacions sobre aliments i a vegades ens arriba massa informació per processar.

També et pot interessar: El pol·len, amic i enemic | El nostre rellotge intern (encara) no ha canviat l’hora| La quinoa, el gra protegit pels déus | La civada, la millor forma de començar el dia

L’esport, per tant, és un dels elements que té més pes a l’hora de decidir quin tipus de dieta seguim o què preferim menjar.  I un dels dubtes que trobem per la xarxa molt sovint té a veure amb la decisió d’utilitzar dietes veganes o vegetarianes quan es practica un esport. És a dir, moltes persones busquen conèixer si fer dietes sense carn és incompatible amb l’eficiència esportiva.

Com tot a la vida, no hi ha una resposta absoluta que afirmi que una cosa és veritat o mentida categòricament. Tot i això, si ens fixem en l’apartat nutricional i els aliments que podríem menjar, es podria afirmar que una dieta vegana no serà perjudicial per a la pràctica esportiva. Tant si es busca guanyar múscul, perdre pes o qualsevol altre objectiu.

Amb planificació, tot és possible

A la xarxa podem trobar diverses opinions respecte a això. Alguns afirmen que no s’obtenen suficients proteïnes, o que no són de qualitat; o que és molt complicat ingerir les calories suficients. La veritat és que amb una certa planificació es poden obtenir els nutrients suficients per viure i fer esport. Per exemple, les proteïnes extretes de cereals, verdures i llegums són completes, amb qualitat similar a la d’origen animal.

Els carbohidrats es poden extreure de la pasta, l’arròs, les patates, els moniatos o les verdures. Els greixos es poden extreure també de molts aliments com l’oli, els fruits secs i similars (com la crema de cacauet) o l’alvocat. Les proteïnes es poden extreure també de multitud d’aliments com les llavors (sèsam, hemp, chia, etc), la quinoa, qualssevol carn vegetal (tempeh, seitan, tofu), o tota mena de llegums.

Aquests aliments, incloses fruites i verdures, ens aportaran les vitamines i minerals que necessitem pel nostre correcte funcionament, més tenint en compte que si estem fent esport encara hem de consumir més pel nostre desgast.

En definitiva, fer esport i mantenir una dieta sense consumir cap aliment d’origen animal no està renyit amb l’eficiència esportiva. Tot i que sempre va bé recordar que la millor opció és una bona planificació i, si tenim massa dubtes, preguntar a un especialista. Amb l’alimentació s’ha de gaudir, no sofrir. Recorda, menja sa i viu feliç.

També et pot interessar: El pol·len, amic i enemic | El nostre rellotge intern (encara) no ha canviat l’hora| La quinoa, el gra protegit pels déus|La civada, la millor forma de començar el dia