5 consells per a l’alimentació dels infants en situació de confinament

Mentre el govern estudia fer més flexible el confinament dels nens i les nenes i, si milloren les condicions, podria obrir la porta al retorn dels infants al carrer, a Grup Llobet ens preocupa el temps que ja porten els infants tancats dins les llars i els dies (o setmanes) que encara els poden quedar. Per això creiem que una de les eines que tenim a l’abast els pares i mares per compensar (almenys una mica) la manca d’activitat física i la falta d’aire lliure és a través de l’alimentació. La nutricionista de Grup Llobet, Aina Llobet ens dona 5 consells per mantenir una alimentació saludable per al confinament. 

  1. Llista de la compra escrita a consciència

No ens enganyem, fer que els infants es resisteixin als aliments processats i poc saludables és més difícil si estem tot el dia a casa. Per això, seria indispensable eliminar-los de la nostra llista de la compra. D’altra banda, Aina Llobet explica que aquesta llista hauria de tenir uns grups d’aliments imprescindibles.

    1. Productes frescos essencials: verdures, fruita, carn, peix i ous.
    2. Conserves: oli d’oliva, fruits secs, pa, torrades, cereals inflats baixos en sucre (quinoa, mill o flocs de civada), llegum sec o en conserva, pasta de farines integrals, llet, begudes vegetals, tomàquet triturat sense sucre i xocolata negra, preferiblement amb un alt percentatge de cacau (70% o més).

2. No trencar horaris ni rutines.

Podria semblar que estant tot el dia tancats a casa, el fet de trencar horaris o, fins i tot, saltar-nos àpats no té cap efecte entre nosaltres i els nostres fills. Doncs tot el contrari: el fet de mantenir els horaris i les rutines ens ajuda a mantenir els bons hàbits i, en conseqüència, també ajuda després a respectar rutines de son o d’activitat física o intel·lectual. D’altra banda, cal no saltar-se cap àpat i fer que els nostres fills i filles mantinguin els 4 – 5 àpats recomanats diàriament. Un dels àpats que potser es posa en perill és el sopar, ja que a vegades, els infants piquen més del compte durant bona part de la tarda i després no tenen gana quan cal sopar. Hem de mirar d’evitar-ho i fer que berenin un cop i no piquin entre hores.

3. Verdures, hortalisses i proteïnes, que no faltin per dinar i sopar

Hem d’incloure aquests 3 grups d’aliments; verdura, hortalisses i proteïna, als dos àpats principals del dia, el dinar i el sopar. Les dues primeres aportaran  vitamines, minerals, aigua i fibra (aquesta última ens aportarà la sensació de sacietat) als més petits; i les proteïnes els ajudaran a mantenir-se també tips, ja que són aliments de digestió més lenta. Recordem que les proteïnes provenen del peix, ous i carn, però també dels llegums. Una bona alternativa si no volem excedir-nos amb les proteïnes de procedència animal.

4. Sempre ben hidratats

Encara que estiguem dins de casa i potser no en siguem tan conscients, hem de mantenir-nos hidratats i insistir als nostres fills que beguin aigua de manera regular. Hem d’evitar abusar de les begudes ensucrades o amb gas.

5. I la vitamina D? Reforcem-la!

D’altra banda, podem reforçar la ingesta de vitamina D; una vitamina que el nostre organisme obté, sobretot, gràcies a la llum solar. Com que aquests dies per a moltes persones és complicat rebre directament llum solar, en l’article de la setmana que ve us explicarem quins grups d’aliments són rics en vitamina D i us proposarem un menú setmanal orientat a reforçar aquesta vitamina.

 

Salut i bons aliments!