10 ALIMENTS INDISPENSABLES PER LA TORNADA A L’ESCOLA

La “jornada laboral” d’un infant es pot allargar entre 6-7 hores, i si comptem les activitats extraescolars, encara més! A part, a tot això se li suma haver de mantenir l’estat de concentració, d’atenció i un bon comportament durant tot aquest temps.
Una jornada molt exigent, no trobeu? És per aquest motiu que cal tenir el cervell en un magnífic estat de forma.
De tota l’energia consumida pel nostre cos, el cervell és l’encarregat de gastar-ne un 30%, un percentatge força destacable com per mirar-nos amb atenció el que li proporcionem.
Alguns de vosaltres us podeu preguntar quin és el combustible que li dona aquesta energia al cervell… Doncs com ja potser intuïu, la “benzina” pel nostre cervell no és altra que els aliments, aliments que han de ser de bona qualitat si volem garantir un bon rendiment d’aquest òrgan.

És per aquest motiu que hem volgut destacar a continuació; 10 aliments essencials que no poden faltar a casa nostra durant aquesta tornada a l’escola:

1.- Nous: són molt riques en omega-3 i fòsfor, dos nutrients imprescindibles per a la tonificació del cervell.
2.- Civada: és un dels cereals més nutritius i digestius, ideal per a nodrir el cervell amb sucres saludables i vitamines del grup B.
3.- Dàtils: aporten sucres saludables, aminoàcids essencials i molts minerals. Tot això els converteix en un excel·lent aliment per a millorar la concentració.
4.- Nibs de cacau: tenen una gran capacitat antioxidant i lleugerament estimulant que afavoreix a la concentració.
5.- Llavors de sèsam: són riques en triptòfan, milloren l’estat emocional i ajuden a reduir l’estrès. A part, proporcionen calci a l’organisme.
6.- Llenties: són molt riques en proteïnes i fibra, igual que tots els llegums. Són riques en ferro i zinc, minerals que prevenen el cansament físic i mental.
7.- Alvocats: gràcies als greixos monoinsaturats que contenen resulten molt beneficiosos per la comunicació neuronal.
8.- Col Kale: és molt rica en clorofil·la i altres antioxidants que nodreixen i protegeixen el cervell de radicals lliures.

9.- Plàtan: conté triptòfan, potassi, magnesi, vitamina C… per tota aquesta combinació de nutrients, és una de les millors fruites per a cuidar la memòria i el cervell.
10.- Nabius: són molt rics en vitamina C i antioxidants, protegeixen el cervell i milloren la memòria a llarg termini. A més, gràcies al potassi present a la seva composició, contribueixen a la transmissió i generació de neurotransmissors.

Ara que ja sabem els que sí, els que no poden faltar, ja que ens ajudaran a mantenir la concentració i a trobar-nos bé, també hem de fer un petit esment als aliments que, al contrari, no influiran de manera positiva al rendiment escolar.
Parlem del sucre en totes les seves manifestacions (sobretot en l’esmorzar), on val la pena evitar un excés de sucres lliures presents en els cereals industrials, els sucs industrials, la llet amb cacau ensucrat, el pa blanc de motlle, la crema de cacau industrial, les galetes i la brioixeria industrial en general.
Tots els aliments anomenats en l’anterior paràgraf, produeixen pics de sucre (hiperglucèmies) que en baixar (hipoglucèmies) redueixen la capacitat de concentració dels infants i, conseqüentment, el rendiment.

Així doncs, com veieu, l’ALIMENTACIÓ ÉS CLAU en el rendiment escolar dels nostres infants. Els hi posem a mà tots aquests aliments i el cervell ja farà la resta…

Al següent enllaç trobareu una recepta dePANCAKES DE CIVADA, PLÀTAN I NOUS.

Aina Llobet
Nutricionista-dietista de Grup Llobet ( col·legiada num. CAT001555)