Què és la intolerància al gluten?

Desxifrant la Intolerància al Gluten.

En primer lloc, la intolerància al gluten, una condició cada vegada més reconeguda, ha despertat un interès considerable en la comunitat mèdica i entre el públic en general. A mesura que la consciència sobre aquesta condició ha crescut, també ho ha fet la necessitat de comprendre les seves complexitats, símptomes i opcions de tractament. En aquest article, explorarem a fons la intolerància al gluten, des de les seves causes i símptomes fins a les estratègies de diagnòstic i les solucions disponibles per als qui la pateixen.

Què és la celiaquia?

La malaltia celíaca és un trastorn digestiu i immunitari crònic (a llarg termini) que danya l’intestí prim. El mal pot impedir que el seu cos absorbeixi vitamines, minerals i altres nutrients dels aliments que consumeix. Això pot provocar desnutrició, anèmia i altres problemes de salut greus.

La malaltia celíaca és un tipus de trastorn autoimmune. Això significa que el seu propi sistema immunitari ataca les cèl·lules sanes del seu cos. Normalment, el seu sistema immunitari produeix proteïnes anomenades anticossos per a combatre els gèrmens. Amb la malaltia celíaca, els problemes comencen si consumeix aliments que contenen una proteïna anomenada gluten. El sistema immunitari “pensa” que les proteïnes del gluten són gèrmens, per la qual cosa produeix anticossos que ataquen el revestiment de l’intestí prim.

El gluten es troba en el blat, l’ordi, el sègol i alguns altres cereals. Pel que fa en el dia a dia es troba en unes certs pastes dentals, pinta llavis, medicaments… Una prova de malaltia celíaca busca anticossos contra el gluten en la seva mostra de sang.

Símptomes de la Intolerància al Gluten:

Els símptomes de la intolerància al gluten poden variar considerablement entre les persones afectades, la qual cosa sovint dificulta el seu diagnòstic. Alguns dels símptomes més comuns inclouen:

 • Inflor (sentir-se ple o amb l’estómac distès)
 • Diarrea crònica (de llarga durada) o femta gresosa, voluminoses i inusualment pudent restrenyiment
 • Gasos
 • Intolerància a la lactosa pel mal a l’intestí prim
 • Nàusea i vòmit
 • Dolor abdominal
 • Pèrdua de pes en adults, o no guanyar pes suficient en nens

Algunes persones amb malaltia celíaca tenen símptomes que afecten altres parts del cos, com:

 • Fatiga
 • Mal de cap
 • Depressió i ansietat
 • Irritabilitat (en nens)
 • Granellada amb frisança i butllofes (principalment en adults)
 • Altres afeccions, com la sensibilitat al gluten i les al·lèrgies al blat, poden causar símptomes molt semblants a la malaltia celíaca. Però són problemes diferents, no danyen l’intestí prim i es diagnostiquen amb altres proves.

Diagnòstic de la celiaquia:

El diagnòstic precís de la intolerància al gluten és fonamental per al maneig efectiu de la condició. Els metges utilitzen una varietat d’eines per a avaluar si un individu és intolerant al gluten, que inclouen proves de sang per a detectar uns certs marcadors, així com biòpsies de l’intestí prim per a avaluar danys. És important destacar que no tots els que experimenten sensibilitat al gluten tenen malaltia celíaca; alguns poden tenir sensibilitat no celíaca al gluten o altres condicions relacionades.

Tractament:

La pedra angular del tractament per a la intolerància al gluten és una dieta estricta sense gluten. Això implica evitar per complet aliments que contenen blat, ordi, sègol i, en alguns casos, civada. Afortunadament, en els últims anys hi ha hagut una explosió en la disponibilitat d’aliments lliures de glútens, la qual cosa facilita que aquells amb intolerància al gluten mantinguin una dieta equilibrada i variada.

La malaltia celíaca és una condició cada vegada més reconeguda que afecta milions de persones a tot el món. Si bé pot presentar desafiaments significatius en termes de diagnòstic i gestió, amb el suport adequat i una comprensió profunda de la condició, aquells afectats poden portar una vida plena i saludable. En augmentar la consciència pública sobre la intolerància al gluten i promoure la recerca contínua en el camp, podem millorar la qualitat de vida d’aquells que viuen amb aquesta condició i treballar cap a un futur on els desafiaments associats amb ella siguin més fàcilment superats.

Estem emocionats d’anunciar l’arribada de la nostra nova línia de productes sense gluten!
Ara oferim una àmplia gamma d’aliments deliciosos per aquells amb intolerància al gluten. Des de pa fins a snacks temptadors, la nostra selecció garanteix que puguis gaudir dels teus menjars preferits sense preocupacions.

Vine i descobreix la llibertat d’assaborir amb la nostra sel·lecció sense gluten! O compra’ls a través de Llobetonline.cat

També et pot interessar: Mona de Pasqua sense llet i sense Gluten