Què són les vitamines? Què ens aporta cada vitamina?

Les vitamines són substàncies orgàniques, concretament són nutrients essencials per l’organisme que necessitem incorporar mitjançant els aliments, ja que el nostre cós no les crea de manera natural en quantitats suficients. Les vitamines tenen funcions regenadores, participant en reaccions químiques essencials per mantenir les funcions vitals.

Hi ha 13 vitamines en total i es troben en aliments de diferent naturalesa.

Classificació de les vitamines
La més habitual fa referència a si les vitamines es troben en la part aquosa dels aliments i les que estan contingudes a la part greixosa. Hi ha les vitamines hidrosolubles -vitamines del grup B i C, per exemple- i les vitamines liposolubles -la vitamina A, D, E i la K entre altres-.

Funcions
Cada vitamina té una funció específica i variada que milloren el correcte funcionament de l’organisme:

Vitamina A (retinol)
És essencial per a la visió, creixement, el bon funcionament del sistema immunitari i per mantenir la pell i les mucoses sanes, afavoreix la cura del sistema reproductor i és un potent antioxidant.
Aliments on trobar-la: com retinol (vitamina A ja pre-formada) es troben a aliments d’origen animal -fetge, llet sencera i mantega sobretot-. Com carotè (són convertits en retinol en l’organisme) es troben en vegetals com els vegetals de color vermell, groc o verd com la pastanaga, espinacs, col, tomàquets, carbassa, meló, etc.

Vitamina D (colecalciferol, ergocalciferol)
És la principal vitamina que s’encarrega de la mineralització dels ossos, afavoreix també l’absorció intestinal del calci i el fosfor, ajuda al correcte funcionament del sistema nerviós, el cervell i el pàncrees. La vitamina D prevé malalties cròniques -cardiovasculars, càncer, etc.
Aliments on trobar-la: peix blau, el rovell d’ou, el fetge i els làctics. El nostre organisme també la pot sintetitzar per la pell, gràcies a la radiació ultravioleta del sol.

Vitamina E (tocoferols)
És un potent antioxidant que protegeix els greixos i altres components de les cèl·lules que prevenen el desgast oxidatiu, per tant, intervé en el manteniment de l’estructura de les membranes cel·lulars.
Aliments on trobar-la: aliments greixosos, fruits secs i olis vegetals com el de gira-sol o blat.

Vitamina K (filoquinona, menaquinona)
És una substància necessària per a la síntesi de la coagulació, per tant, si hi ha dèficit pot haver-hi més risc d’hemorràgia. També participa en la síntesi de proteïnes i desenvolupament dels ossos.
Aliments on trobar-la: vegetals de fulla verda, naps; olis de soja, oliva; fetge, ous i formatges. Tot i que la flora intestinal fabrica un total de 40%.

Vitamina B1 (tiamina)
Participa activament en el metabolisme energètic, mitjançant l’alliberació d’energia a partir dels hidrats de carboni. És també important per a la transmissió nerviosa, pel funcionament del cor i el sistema digestiu.
Aliments on trobar-la: en el fetge, carn porcina, cereals integrals, llevat de cervesa, civada, llegums i peix.

Vitamina B2 (riboflavina)
Està implicada en el metabolisme d’hidrats de carboni, greixos i proteïnes. Vetlla pel manteniment de la salut ocular i de la pell.
Aliments on trobar-la: làctics, fetge, carn, vegetals verds, ous i fruits secs.

Vitamina B3 (niacina)
Auxiliar pel metabolisme energètic, sobretot el de la glucosa, el greix i l’alcohol. És important pel correcte funcionament del sistema nerviós, l’aparell digestiu i la pell.
Aliments on trobar-la: carn, peix, patates, pa, cereals, fruits secs. El nostre organisme també la pot sintetitzar a partir de l’aminoàcid triptòfan, que es troba principalment en l’làctics i ous.

Vitamina B5 (àcid pantotènic)
S’ocupa també del metabolisme energètic, la síntesi dels greixos, neurotransmissors, hormones i hemoglobina.
Aliments on trobar-la: carn, peix, llegums, ous, làctics, cereals integrals, verdures i fruites.

Vitamina B6 (piridoxina)
Interventora en el metabolisme de les proteïnes i els àcids greixosos, en la formació de l’hemoglobina i d’àcids nucleics. Ajuda a convertir el triptòfan, un aminoàcid en el neurotransmissor serotonina. A més de la funció cognitiva, es relaciona amb el funcionament del sistema immunitari i amb l’activitat de les hormones.
Aliments on trobar-la: carn, peix, ous i cereals.

Vitamina B8 (biotina)
Intervé en el metabolisme d’hidrats de carboni, àcids greixosos i proteïnes.
Aliments on trobar-la: ous, làctics, carn, peix, cereals integrals, llegums, verdures i fruites. Una part de la biotina també es sintetitza per la flora bacteriana de l’intestí.

Vitamina B9 (àcid fòlic)
És important en la formació de les cèl·lules sanguínies i de l’ADN de les cèl·lules en fase de divisó ràpida, per tant, és fonamental en les primeres setmanes de gestació.
Aliments on trobar-la: vegetals de fulla verda, fetge, llegums i llavors.

Vitamina B12 (cianocobalamina)
És necessària per a les cèl·lules en fase de divisió activa, la seva deficiència provoca anèmia perniciosa i degeneració neuronal.
Aliments on trobar-la: fetge, carn, peix, ous i llet.

Vitamina C (àcid ascòrbic)
S’ocupa de la síntesi del col·lagen, per a la correcta cicatrització, el normal funcionament de les glàndules suprarenals, facilita l’absorció del ferro en aliments d’origen vegetal.
Aliments on trobar-la: fruites i hortalisses, especialment en cítrics com maduixes, tomàquets, pebrots i patates.

Salut i bons aliments!