El cacau: salut i plaer són compatibles

La xocolata és un aliment molt desitjat. És una temptació típica dels nens i, alhora, una veritable addicció per a molts adults. També és una font de debat sobre si és saludable o no, si engreixa o “no n’hi ha per a tant”, si ens fa sentir feliços o no, si convé menjar-ne habitualment o val més deixar-la per a moments puntuals. Per resoldre aquesta qüestió, el primer que cal fer és diferenciar entre cacau i xocolata, que no són exactament el mateix.

Fa més de 4.000 anys, els maies ja coneixien el cacau,  l’utilitzaven amb finalitats terapèutiques i, fins i tot, com a moneda per a intercanvis comercials. Per a ells, el cacau simbolitzava el vigor físic i la longevitat. El cacau s’obté d’uns arbres dels boscos tropicals de l’Amèrica Central i del Sud i s’exporta a tot el món. Amb el pas dels anys, s’ha anat introduint a les nostres dietes mitjançant múltiples formats, sabors i acompanyaments d’altres aliments. I aquí entra en acció la xocolata, el derivat del cacau que més es consumeix.

Com més negra, més sana. Per a convertir el cacau en xocolata, cal dur a terme tot un seguit de processos de transformació que fan que algunes de les propietats beneficioses del cacau es perdin pel camí. Com més es processa el cacau per a transformar-lo, més additius (majoritàriament sucres) se li afegeixen i més propietats beneficioses per a la salut perd. Per tant, com més pura és la xocolata i més percentatge de cacau té, més sana és.

Saludable felicitat. Els nombrosos estudis exhaustius sobre el cacau han determinat que és una gran font d’antioxidants que redueixen la probabilitat de contraure malalties cardiovasculars i l’envelliment. També conté magnesi i calci, cosa que li permet nodrir el sistema nerviós i muscular a més d’enfortir ossos i dents. La ingesta de cacau contribueix a l’eliminació de substàncies tòxiques de l’organisme i a la regulació de glucosa i àcids grassos en sang gràcies a la gran quantitat de fibra que aporta. Segurament, haureu sentit a dir que menjar xocolata fa sentir bé. Això es deu a que conté un aminoàcid que afavoreix la producció de serotonina, coneguda com l’hormona del plaer o la felicitat.

Alerta amb el sucre. D’entrada, després d’aquesta radiografia de les propietats beneficioses per a la salut del cacau ens podria semblar que és un integrant imprescindible de la nostra dieta. El problema però, és que sovint quan ingerim cacau ho fem en forma de xocolata carregada de sucres, i això, en excés, pot afavorir el sobrepès i l’aparició de malalties com la diabetis o l’obesitat. El sucre, en general, no és bo per a l’organisme i és un dels responsables, a llarg termini, de possibles malalties cardiovasculars. A curt termini, a més, menjar massa xocolata ensucrada (més encara quan és amb llet) pot provocar acné, càries i, especialment en els nens, un excés de nerviosisme.

Hem de ser selectius amb la xocolata que mengem. Com més pura és, més beneficiosa és per al nostre organisme. Com menys sucre porta, més atributs positius té per al nostre cos. Per tant, podem incloure tranquil·lament el cacau a la nostra dieta, amb quantitats moderades i procurant que sigui el màxim pur possible (almenys amb el 70% de cacau). Si ho fem d’aquesta manera, en lloc d’un ‘pecat’ serà un plaer saludable.