Plàtan, mel i pastanaga, el trident contra el mal de coll

Segurament et preguntaràs què tenen en comú aliments tan dispars com el plàtan, la mel o la pastanaga. Doncs que, juntament amb d’altres, com el gingebre, la llimona o la ceba ens ajuden a alleugerir els mals de coll, tant comuns a la primavera i que es deuen als canvis de temperatura.

El mal de coll o de gola pot aparèixer com un símptoma d’una infecció viral o bacteriana, o per d’altres causes, com ara el tabaquisme o el fet de respirar per la boca mentre es dorm, o a causa d’una al·lèrgia. Per tant, és important anar al metge perquè diagnostiqui quin és l’origen del mal de coll i com abordar-lo.

A banda, a casa, podem intentar controlar els símptomes a través d’una sèrie d’aliments i remeis naturals.

Hem dit que els plàtans són els aliats ideals per combatre els primers símptomes del mal de coll. Per una banda, tenen una textura que els fa fàcils d’empassar, no són àcids i, per tant, no generen molèsties a la gola, i, a més, contenen una gran quantitat de vitamina C, B6 i potassi que ajuda a recuperar-nos abans.

La pastanaga, sempre que sigui bullida, ens pot ajudar a rebaixar els símptomes del mal de coll, ja que és una hortalissa que enforteix el sistema immunitari gràcies a la gran quantitat de nutrients que porta, com ara les vitamines A, C i K; fibra i potassi.

És abastament sabut que la mel, juntament amb la llimona, formen un tàndem pràcticament miraculós per combatre les molèsties de la gola. La mescla de mel i llimona pot ajudar, a més, a alleugerir d’altres símptomes, com la tos i la congestió. La mel també es pot mesclar amb te de gingebre, una beguda que es caracteritza per tenir una forta acció antiinflamatòria i ajuda a reduir la irritació de la gola.

Finalment, no podem oblidar-nos de la ceba i l’all, uns clàssics contra el mal de coll i la tos. Són aliments que contenen compostos de sofre, que tenen una acció expectorant i mucolítica, per la qual cosa, faciliten l’expulsió de mucositats de les vies respiratòries.

Ara ja ho saps. Si els canvis de temps de la primavera ja t’han portat el primer mal de coll, corre a la farmàcia, però sobretot, al súper!