La mare dels ous

Sempre he pensat que hi ha ben pocs oficis tan emprenedors com el de pastisser, que aprofita qualsevol festa per fer la seva creació temàtica. L’exemple que toca per aquesta època és la mona. I el que em crida més l’atenció és com els pastissers han fet seu l’element que corona el característic pastís de Pasqua: l’ou de xocolata. Perquè l’originari era, en realitat, un ou de veritat.

L’ou, una autèntica joia nutritiva, està proscrit per la tradició cristiana de la quaresma per la seva condició d’aliment animal. Ben poca gent practica avui el dejuni cristià de carn entre Carnaval i Pasqua, darrerament restringit als divendres. Però antigament no es podien consumir ous en un moment, l’inici de la primavera, en què les gallines en ponien més que mai.

A pagès s’anaven guardant els ous, els més vells fins i tot cuits, i per Pasqua arribava el moment de menjar-ne a tothora. D’aquí ve la tradició, no només a Catalunya sinó a gairebé tot Europa, d’intercanviar ous decorats, de posar-los sobre pastissos o altres postres, de regalar-los en paneres i tot el que sigui per tal d’esgotar l’estoc. De fet, el pa de pessic de la mona també és una forma per gastar l’excedent d’ous, així com també la tradició d’esmorzar truita diumenge i dilluns de Pasqua.

I no és una mala tradició. L’ou és un aliment indispensable dins d’una dieta saludable, ja que aporta un gran contingut en proteïnes, vitamines, minerals i greixos insaturats de qualitat. De fet, l’única mala fama de l’ou passa pel seu contingut en colesterol, que la ciència ha demostrat que el nostre organisme absorbeix en una proporció molt baixa. Si és veritat que l’ou introdueix al nostre cos una quantitat, tot i que molt reduïda, de colesterol, també és veritat que una part és l’anomenat “colesterol bo”, que combat el dolent.

Per tot això, no dubteu a esmorzar truita per Pasqua i a introduir, com molts recomanen, un ou al dia en la vostra dieta. Tema a banda el deixem per a la mona: gaudiu-ne amb moderació, que la felicitat està en la suma de petits plaers. Pel que fa a l’ou de Pasqua, què voleu que us digui? A mi m’agrada que sigui de xocolata. Una vegada més, els pastissers van tenir vista.

Bona Pasqua!21

Articles relacionats: Saps com fer una mona sense llet ni gluten? | Recepta de bunyols de vent saludable? | Xocolata sense fruits secs

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 21 d’abril de 2019