Un tros de cel al mar

Molts experts diuen que les algues s贸n el futur de l鈥檃limentaci贸 humana en un m贸n abocat a la superpoblaci贸. No els falta ra贸: en 20 anys serem 10.000 milions d鈥檋abitants i el sector agrari fregar脿 el col路lapse. La cuina japonesa incorpora les algues des de fa mil路lennis, per貌 als nostres paladars encara els costa una mica acostumar-se a aquests sabors. Una bona forma de comen莽ar 茅s l鈥檃gar-agar.

T猫cnicament, l鈥agar-agar no 茅s una alga, sin贸 una subst脿ncia derivada de diferents algues roges. I b脿sicament s鈥檜tilitza com a espessidor i per fer gelatines: 茅s capa莽 de capturar entre 200 i 300 vegades el seu pes en aigua i donar-li una textura gelatinosa for莽a consistent, i fins i tot es mant茅 s貌lida quan 茅s calenta. El prestigi贸s xef Ferran Adri脿 n鈥檋a fet bandera en moltes de les seves creacions, i s鈥檋a est猫s de forma generalitzada a l鈥檃lta cuina perqu猫 茅s capa莽 de convertir en gelatina brous, sucs, olis i salses.

Amb l鈥檃gar-agar i la combinaci贸 adient d鈥檃ltres ingredients, podem fer pastissos, gelats i gelatines de fruita, pat茅s vegetals o melmelades. Nom茅s hem de triturar els ingredients i barrejar-hi agar-agar, que podem trobar en pols o a tires. Si el teniu a tires, primer haureu de posar-la deu minuts en remull i despr茅s triturar amb la resta. Alerta que enganxa: canviar脿 la vostra forma de cuinar, i us asseguro que ser脿 el vostre gran aliat saludable.

L鈥檃gar-agar 茅s un bon remei per afegir hidrataci贸 a la dieta, sobretot per a qui costa beure aigua. Tamb茅 茅s una bona soluci贸 per a dietes amb problemes de degluci贸 en substituci贸 de les gelatines animals. De fet, l鈥檃gar-agar 茅s completament vegana, a m茅s de molt saludable; i 茅s que, a banda de ser 95% fibra, cont茅 ferro, f貌sfor, potassi, magnesi i calci, amb zero greixos. Va b茅 contra l鈥estrenyiment, 茅s refrescant, mineralitzant i un bon digestiu.

El que trobo m茅s curi贸s de l鈥檃gar-agar, per tractar-se d鈥檜na alga marina, 茅s que 茅s com l鈥檃igua: incolora, inodora i ins铆pida. Ser脿 per aix貌, afegit a tots els seus beneficis, que els japonesos en diuen kanten, que significa 鈥渃el fred鈥. Efectivament, 茅s com si no hi fos per貌 hi 茅s. I ens recorda que a sota el mar, all脿 on gaireb茅 mai mirem, hi ha aut猫ntics tresors per explorar. La mar no s鈥檃llunya gaire del cel.

Tamb茅 us pot interessar: El pa铆s m茅s prim

Ignasi Llobet,聽Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regi贸 7, el 22 de setembre de 2019