8 TIPS PER UN NADAL SALUDABLE

En aquest post t’expliquem 8 consells per un Nadal saludable en família. Perquè gaudeixis d’un Nadal en família menjant de manera sana i gaudint-lo de la millor manera possible.

  • Planificar el menú amb tots els membres de la família. Per evitar improvisacions i compres excessives, gairebé sempre poc saludables, la planificació és clau. D’aquesta manera també podem pactar amb els menuts de casa els capritxos i aprofitar per fer una mica de pedagogia sobre alimentació saludable J
  • Proposar aperitius amb ingredients saludables. Podem substituir les torrades per pa integral, els patés per humus, guacamole o formatges d’untar i en cas d’embotits, prioritzar el pernil ibèric.
  •  No deixar de menjar aliments reals durant les festes. Que els aliments principals continuïn sent les verdures, la fruita, els cereals integrals, llegums, ous i peixos.
  • Que els plats dels dies festius siguin al màxim de saludables possible. Hi ha a moltes opcions que ens ajudaran a preparar plats festius saludables (canapès amb humus, ingredients frescos, marisc, peix…).
  • Prioritzar tècniques de cocció saludables. Sempre escollir coccions com ara forn, vapor, planxa… per evitar excessos de greix i conseqüentment, digestions més pesades.
  • Que els dolços no prenguin el protagonista a les fruites. Les brotxetes de fruita són una opció saludable que no sol fallar entre els més petits. Les fruites decorades amb motius nadalencs tampoc, però ja s’ha de tenir una mica més de traça J
  • L’aigua ha de continuar sent la beguda principal durant els àpats. En cas dels adults, beure sempre amb moderació i en cas dels infants, que les begudes ensucrades no substitueixin l’aigua, ja que ha de continuar sent la beguda principal.
  • Buscar moments d’exercici i excursions en família és bàsic per viure unes vacances d’allò més saludables. Si habitualment ja es recomana moure el cos, durant els dies de festes de Nadal, encara té més importància ja que són dies on estem més hores asseguts al voltant de la taula i, a més, ingerim més calories. Així que ens hem de fer fora la mandra i fer petites excursions a la natura en família, compartir aquests moments són dels millors regals d’aquests dies.

Alimentació Saludable en la Primera Infància

A continuació deixem una imatge extreta de la nova Guia d’Alimentació Saludable en la Primera Infància elaborada pel Departament de Salut on podreu veure la recomanació d’esperar als 4 anys o més per a la introducció dels fruits secs sencers ja que tenen risc d’asfíxia.

Aprofitem per comentar que, com explica la Guia, s’ha vist que l’ordre d’incorporació dels aliments complementaris no és rellevant, i actualment no hi ha cap justificació científica per endarrerir la incorporació de determinats aliments, tampoc els potencialment al·lergènics ni els que contenen gluten.

La introducció dels nous aliments s’hauria de fer de manera progressiva, en petites quantitats i observant la tolerància.

Si us fixeu, els grans de raïm també són fruites amb un potencial risc d’ennuegament per tant, hem d’anar en compte durant la celebració de cap d’any amb els infants més petits. A continuació us anotem unes quantes recomanacions de com menjar el raïm per infants més petits de 5 anys:

  • Tallar els grans de raïm en 4 trossos, en forma de mitja lluna.
  • Millor oferir-lo sense pell ni pinyols.
  • Per les campanades, no cal oferir-los els 12 grans, amb 12 trossos n’hi ha prou.

Uns dels aliments protagonistes d’aquestes festes són els dolços. Tots sabem que no en podem abusar, ja que contenen excés de sucre i per aquest motiu els hem de consumir de manera ocasional i comprar-ne just per als dies festius.

A part dels que trobem a les botigues, us animo a preparar-ne un de saludable en família. Torró de quinoa inflada i gerds casolà i saludable.

Que gaudiu de les vacances en família i de la manera més saludable possible!

SALUT, BONES FESTES I BON ALIMENTS!

Aina Llobet, Dietista-Nutricionista (Col·legiada núm. CAT001555)