8 TIPS PER UN NADAL SALUDABLE

En aquest post t’expliquem 8 consells per un Nadal saludable en fam铆lia. Perqu猫 gaudeixis d’un Nadal en fam铆lia menjant de manera sana i gaudint-lo de la millor manera possible.

 • Planificar el men煤 amb tots els membres de la fam铆lia. Per evitar improvisacions i compres excessives, gaireb茅 sempre poc saludables, la planificaci贸 茅s clau. D鈥檃questa manera tamb茅 podem pactar amb els menuts de casa els capritxos i aprofitar per fer una mica de pedagogia sobre alimentaci贸 saludable J
 • Proposar aperitius amb ingredients saludables. Podem substituir les torrades per pa integral, els pat茅s per humus, guacamole o formatges d鈥檜ntar i en cas d鈥檈mbotits, prioritzar el pernil ib猫ric.
 •  No deixar de menjar aliments reals durant les festes. Que els aliments principals continu茂n sent les verdures, la fruita, els cereals integrals, llegums, ous i peixos.
 • Que els plats dels dies festius siguin al m脿xim de saludables possible. Hi ha a moltes opcions que ens ajudaran a preparar plats festius saludables (canap猫s amb humus, ingredients frescos, marisc, peix…).
 • Prioritzar t猫cniques de cocci贸 saludables. Sempre escollir coccions com ara forn, vapor, planxa… per evitar excessos de greix i conseq眉entment, digestions m茅s pesades.
 • Que els dol莽os no prenguin el protagonista a les fruites. Les brotxetes de fruita s贸n una opci贸 saludable que no sol fallar entre els m茅s petits. Les fruites decorades amb motius nadalencs tampoc, per貌 ja s鈥檋a de tenir una mica m茅s de tra莽a J
 • L鈥檃igua ha de continuar sent la beguda principal durant els 脿pats. En cas dels adults, beure sempre amb moderaci贸 i en cas dels infants, que les begudes ensucrades no substitueixin l鈥檃igua, ja que ha de continuar sent la beguda principal.
 • Buscar moments d鈥檈xercici i excursions en fam铆lia 茅s b脿sic per viure unes vacances d鈥檃ll貌 m茅s saludables. Si habitualment ja es recomana moure el cos, durant els dies de festes de Nadal, encara t茅 m茅s import脿ncia ja que s贸n dies on estem m茅s hores asseguts al voltant de la taula i, a m茅s, ingerim m茅s calories. Aix铆 que ens hem de fer fora la mandra i fer petites excursions a la natura en fam铆lia, compartir aquests moments s贸n dels millors regals d鈥檃quests dies.

Alimentaci贸 Saludable en la Primera Inf脿ncia

A continuaci贸 deixem una imatge extreta de la nova Guia d鈥橝limentaci贸 Saludable en la Primera Inf脿ncia elaborada pel Departament de Salut on podreu veure la recomanaci贸 d鈥檈sperar als 4 anys o m茅s per a la introducci贸 dels fruits secs sencers ja que tenen risc d鈥檃sf铆xia.

Aprofitem per comentar que, com explica la Guia, s鈥檋a vist que l鈥檕rdre d鈥檌ncorporaci贸 dels aliments complementaris no 茅s rellevant, i actualment no hi ha cap justificaci贸 cient铆fica per endarrerir la incorporaci贸 de determinats aliments, tampoc els potencialment al路lerg猫nics ni els que contenen gluten.

La introducci贸 dels nous aliments s鈥檋auria de fer de manera progressiva, en petites quantitats i observant la toler脿ncia.

Si us fixeu, els grans de ra茂m tamb茅 s贸n fruites amb un potencial risc d鈥檈nnuegament per tant, hem d鈥檃nar en compte durant la celebraci贸 de cap d鈥檃ny amb els infants m茅s petits. A continuaci贸 us anotem unes quantes recomanacions de com menjar el ra茂m per infants m茅s petits de 5 anys:

 • Tallar els grans de ra茂m en 4 trossos, en forma de mitja lluna.
 • Millor oferir-lo sense pell ni pinyols.
 • Per les campanades, no cal oferir-los els 12 grans, amb 12 trossos n鈥檋i ha prou.

Uns dels aliments protagonistes d’aquestes festes s贸n els dol莽os. Tots sabem que no en podem abusar, ja que contenen exc茅s de sucre i per aquest motiu els hem de consumir de manera ocasional i comprar-ne just per als dies festius.

A part dels que trobem a les botigues, us animo a preparar-ne un de saludable en fam铆lia. Torr贸 de quinoa inflada i gerds casol脿 i saludable.

Que gaudiu de les vacances en fam铆lia i de la manera m茅s saludable possible!

SALUT, BONES FESTES I BON ALIMENTS!

Aina Llobet, Dietista-Nutricionista (Col路legiada n煤m. CAT001555)