Com cuidar la Microbiota Intestinal

Què és la microbiota intestinal et preguntaràs? En aquest post t’ho expliquem!

Al nostre intestí hi viuen al voltant de 40 bilions de microorganismes de diferents tipus: fongs, virus, bacteris… i tots ells formen el que en diem la microbiota intestinal.
Aquesta microbiota pot variar moltíssim en funció de diversos factors:

  • El naixement
  • El tipus de lactància
  • L’ambient on es viu
  • L’alimentació
  • L’edat.

La majoria dels bacteris que viuen a l’intestí prim i al còlon tenen 3 funcions clau:
1- Proporcionar energia. Gràcies a la fermentació que fan els aliments al colon, obtenim àcids grassos de cadena curta que s’acaben transformant en energia. Si no mengem aliments que facin aquesta fermentació, assolirem l’energia d’aliments ultraprocessats o farines refinades que ens donen energia de manera ràpida, però de curta durada, de seguida sentirem defalliment i tornarem a tenir gana.

2- Sintetitzar vitamines. Hi ha vitamines que el nostre cos no és capaç de fabricar que les aconseguim a través de l’alimentació.

3- Funció immunitària. Millora el nostre sistema immunitari.

Què podem menjar per cuidar a la microbiota intestinal?

PREBIÒTICS

Són l’aliment d’aquests grups de bacteris intestinals. Encara que els prebiòtics no poden ser digerits per l’organisme, sí que contribueixen a augmentar el trànsit intestinal i seran aprofitats pels bacteris de l’intestí. Les carxofes, el porro, espàrrecs, plàtans són aliments probiòtics.

FIBRA I CEREALS INTEGRALS

Una dieta rica en fibra ajudarà a cuidar l’intestí. La podem trobar a les fruites, llegum i verdures… i en aliments concrets si parlem de la poma, nabius, carxofes, llenties… Per assegurar la ingesta d’aquest nutrient, és recomanable consumir fruita i verdura un total de 5 cops diaris.

ELS PRODUCTES FERMENTATS

Aquests productes afavoreixen a la digestió i aporten microorganismes beneficiosos per l’intestí. Alguns d’aquests aliments són més coneguts: el iogurt, el formatge, el pa, la xucrut, el quefir o el vinagre, però n’hi ha d’altres de més desconeguts que han anat entrant al nostre dia a dia recentment com podria ser el kombutxa.

LA HIDRATACIÓ

Si volem que el nostre intestí treballi de manera correcta, no podem descuidar la hidratació, un hàbit essencial per mantenir la correcta aportació de líquids a l’organisme.

L’ACTIVITAT FÍSICA

Una caminada diària a bon ritme durant uns 40 minuts augmentarà la freqüència cardíaca, cosa que ajudarà a la sang de l’aparell digestiu a moure’s i a activar les hormones que regulen la digestió.

Aliments que afavoreixen la nostra microbiota intestinal

RECEPTA:  BERENAR SALUDABLE AMB ALIMENTS QUE MILLOREN A MICROBIOTA INTESTINAL

Aina Llobet Ribas– Nutricionista de Grup Llobet – Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número CAT001555)

Creiem que també et pot interessar: Cuidem les teves defenses!, Fer esport i guanyar salut!