Cuidem les teves defenses!

Una alimentaciĂł rica en vitamina C i nutrients antiinflamatoris ens podrĂ  ajudar a cuidar i reforçar el sistema immunològic durant el fred intens d’aquest hivern. D’aquesta manera serĂ  una mica mĂ©s fĂ cil prevenir grips, refredats, al·lèrgies… i alimentarem de manera natural les nostres defenses.

Com dèiem, un dels nutrients principals per a gaudir d’un sistema immunitari saludable és la vitamina C. Aquesta és un potent antioxidant que actua protegint-nos davant dels radicals lliure (acceleren l’envelliment cel·lular) i també proporcionen un gran efecte antiinflamatori.

Aquesta vitamina la trobem de manera natural a la papaia, als cítrics, al bròquil, la col, el kiwi, el julivert, les ametlles, els espinacs, entre d’altres.

Quan la vitamina C és habitual a la nostra alimentació augmenten les reserves d’aquesta vitamina a l’hora d’afrontar períodes de fred. Pel contrari, si es fa una dieta pro inflamatòria aquestes reserves s’utilitzen per contrarestar aquest efecte i, per tant, disminueix la quantitat i tenim el risc de quedar desprotegits.

Per aquest motiu és recomanable seguir una dieta antiinflamatòria; ja que així es redueixen els nivells d’inflamació general de l’organisme cosa que fa que els símptomes de les afectacions víriques no siguin tant acusats.

Una dieta antiinflamatòria consisteix bàsicament en consumir vegetals, hortalisses, llegums i cereals integrals. La cúrcuma també s’inclou en aquestes dietes ja que és una de les espècies més antiinflamatòries que existeix. Els aliments que queden més limitats són les carns, els processats i els fregits.

Per tal de que la vitamina C faci totes aquestes funcions no és necessari recórrer a la suplementació. Es considera que si portem una alimentació saludable; no fumem ni bevem i fem exercici, aconseguirem mantenir uns bons nivells d’aquesta vitamina per afrontar els mesos de fred.

Dir també que la vitamina C juga un paper important en cas d’anèmia ja que si consumim aliments rics en vitamina C juntament amb els aliments rics en ferro no-hemo (ferro d’origen vegetal) l’absorció d’aquets ferro augmenta entre 2 i 3 vegades més.

A part de la vitamina C; hi ha d’altres vitamines que també influeixen en ell bon estat de les nostres defenses:

  • VITAMINA A: Ă©s essencial pel manteniment de les mucoses i de la pell. La trobem als beta carotens de les fruites i verdures de color vermell, groc, taronja i verd.
  • VITAMINA B: prevĂ© les infeccions respiratòries. Les vitamines del grup B sĂłn present al llevat de cervesa de manera molt completa.
  • VITAMINA D: la introduĂŻm al nostre organisme a travĂ©s dels rajos solars. A part, a travĂ©s de l’alimentaciĂł, la trobem als peixos blaus i al rovell de l’ou.

Si ens fixem en els minerals, el zinc és necessari perquè el nostre sistema immunitari funcioni correctament. El trobem als fruits secs i també als aliments proteics.

Trobem també altres aliments naturals per ajudar a prevenir o combatre els refredats o fins i tot els símptomes gripals. Consumir productes que enforteixin el sistema respiratori i els pulmons, com ara les sopes d’algues o de miso,  afavorirà a mantenir l’organisme amb energia i vitalitat. Aliments amb propietats antibiòtiques com l’all, o la ceba també contribuiran a mantenir el sistema immunitari en bon estat.

Una altra espècia a tenir en compte és el gingebre, una excel·lent arrel que ajuda a combatre i a prevenir els refredats. Es pot ratllar, infusionar o, fins i tot, utilitzar per aromatitzar plats. Per tal que sigui més pràctic de ratllar es pot congelar.

Si a una bona alimentació hi sumem la pràctica d’activitat física de manera regular i una salut mental ben equilibrada tindrem molt de guanyat per tal de poder passar les èpoques de més fred de la millor manera possible.

Així doncs;  estem en una bona època per centrar-nos a millorar els nostres hàbits alimentaris i cuidar-nos, sense deixar de banda el contacte amb la natura i l’exposició solar, que ens ajudarà a relaxar, a respirar millor i a sintetitzar la vitamina D necessària per a les nostres defenses.

Preparar el teu cos perquè gaudeixi d’una bona salut aquest hivern només depèn de tu! Cuida i alimenta bé les teves defenses!

Aina Llobet Ribas– Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

També et pot interessar: La por al tigre | Reforça les defenses amb una alimentació saludable | Amunt defenses!