La por al tigre

El doctor i estadista Hans Rosling (1948-2017) va creuar la ciència amb la seva passió pels números per demostrar que, malgrat ens pugui semblar el contrari, el món és avui millor que mai. Amb les dades a la mà, Rosling també va entendre per què qualsevol situació nova;“sortir de la zona de confort”, sempre ens fa por: descendim dels humans que, quan sentien un soroll estrany, marxaven corrents per si de cas hi havia un tigre.

Als que no tenien por, de tant en tant se’ls menjava el tigre. De valents n’és ple, el cementiri, deia l’àvia. El que fa por ja no és que el coronavirus entri a casa sinó arreplegar-lo pel carrer.  La zona de confort era quedar-nos a casa. Com que, per ara, no hi ha remei contra el virus, el que podem fer és sortir preparades i preparats.

Portem un mes i mig dins d’una bombolla protectora, la nostra llar, on és realment difícil que hi entrin patògens i difícilment haurem agafat un refredat. Amb l’inici de la desescalada, arriba el moment de pensar en cítrics (taronja, mandarina, pomelo, llimona), de recórrer a l’all i a la ceba, de fer iogurt de postres o a mitja tarda. L’ou també és enormement protector del nostre sistema immunològic per la seva riquesa en vitamines i àcids grassos insaturats.

Remolatxa

Com més forts i fortes sortim al carrer, millor. No parlo d’evitar el virus, sinó complementar les mesures de protecció enfortint la capacitat de resposta del nostre organisme. Per això també convé tibar d’antioxidants: en aquesta època, us recomano especialment la remolatxa, el bròcoli i la col kale. I, ja posats un petit plaer que ens ajudarà a sortir de més bon humor: la xocolata.

El cacau és una bona arma per als que estàveu esperant aquest cap de setmana en candeletes: els esportistes. Efectivament, ja podem sortir a practicar esport, i molts ens hi posem en baixa forma. El primer pas hauria de ser depurar amb molta fulla verda. En segon lloc, necessitem energia de qualitat, que podem obtenir de cereals integrals i, molt especialment, dels llegums. Finalment, convindria preparar l’organisme per a un bon canvi de ritme, i per aquest motiu és hora de recuperar els fruits secs, que ens proveeixen de greixos beneficiosos.

Amb tot, no crec que estiguem en condicions de sortir al carrer com si no hi hagués demà. El més important continua sent la precaució, la distància de seguretat, la mascareta i els guants. No es tracta de perdre la por al “tigre” que ha arribat en forma de virus invisible. En tot cas, fem tot el possible per córrer tant com puguem davant del tigre. És així com l’evolució ens ha portat fins on som.

Salut i bons aliments!

 Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 3 de Maig de 2020

Articles relacionats: L’ou o la gallina |  Xocolata del lloro | Llàstima, comte Dràcula | Les sorprenents propietats de la taronja dolça