L’oli de la Gioconda

Fa exactament 500 anys, Leonardo da Vinci culminava la seva obra mestra, el quadre més famós de la història: La Gioconda o Mona Lisa. Just abans de morir, assolia el punt més àlgid la seva famosa tècnica pictòrica, el sfumato. El secret estava molt relacionat amb l’aglomerant que utilitzava per convertir els seus pigments naturals en pintura: l’oli de lli.

Efectivament, l’oli de lli (o de llinassa) que avui tenim a taula o a la cuina va ser emprat molt abans a les belles arts. No és res de l’altre món: l’oli d’oliva va ser utilitzat durant dos mil·lennis com a combustible per a llums i torxes. Més endavant, se’n van descobrir extraordinaris beneficis nutricionals, i darrerament s’ha popularitzat per les seves propietats medicinals.

Obtingut per mitjà del premsatge en fred de les llavors de lli, aquest oli és un bon recurs per a les nostres amanides, però també com a condiment per a tota mena de plats. El seu sabor suau, que ens recorda al de les nous. És compatible amb la majoria de menjars i aporta un punt distintiu que farà el nostre àpat més atractiu.

Però el més interessant és la forma com aquest oli extra verge pot ajudar-nos a millorar la nostra salut. De fet, és un dels aliments més rics en àcids grassos Omega-3, que protegeixen el nostre sistema cardiovascular. I conté molta fibra, que combat l’estrenyiment i alleuja les inflamacions intestinals. Igualment, regula el colesterol i la pressió arterial. És per tot això que alguns metges recomanen l’oli de lli com a tractament holístic: una cullerada al dia. Fins i tot, algunes marques de medicina natural el presenten en forma de comprimit.

Sense que hi hagi un consens científic, molts experts apunten que els fito estrògens de l’oli de lli milloren la salut sexual, afavoreixen la fertilitat i són el gran aliat per a la dona durant la menopausa: regulen les secrecions hormonals, milloren l’estat d’ànim i generen agents anticancerígens. Al mateix temps, molts oftalmòlegs recomanen l’oli de lli per mantenir una bona salut ocular.

Tenia bona vista, Leonardo da Vinci. Desconnexió si, més enllà de la seva paleta, el creador més polifacètic de la història utilitzava oli de lli a la seva dieta. Sigui com sigui, quan provo l’oli de lli, em sento més a prop de Leonardo. I, és clar, de la seva enigmàtica mussa.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 20 d’Octubre de 2019

També us pot interessar: La quinoa: l’àvia es posa de moda – La chia: el secret dels asteques s’instal·la al rebost dels famosos – 10 aliments i superaliments essencials per a una dieta vegetariana equilibrada