L’esmorzar olímpic

Per noves que puguin semblar, les barretes de cereals tenen més d’un segle. No són més que un compactat de granola, originàriament un esmorzar saludable a base de flocs de civada, fruits secs, fruita seca i un aglomerant que podia ser mel, sirop o sucre integral. Avui està associat a l’activitat física, especialment a l’esport de resistència, però és un menjar amb extraordinàries propietats nutricionals.

La granola va ser la precursora de les diferents variants de cereals que mengem per esmorzar. La recepta original és de l’any 1863, obra del metge nord-americà James Caleb Jackson. La indicava com a complement saludable per als pacients de les seves aigües termals al comtat de Livingston (Nova York). Allà hi atenia uns 20.000 casos cada any relacionats amb diferents patologies, des de dermatològiques fins a reumàtiques, i va veure com la granola els aportava energia, vitalitat i una notable millora en l’estat d’ànim.

Lògicament, la granola incorpora els beneficis de tots els aliments que la integren: alleugereix les digestions gràcies a la fibra, redueix el colesterol, regula el sucre a la sang, és una gran font de vitamines i antioxidants i aporta una gran proporció de minerals tan importants com el ferro, el zinc, el fòsfor, el magnesi, el coure o el seleni. I tot, acompanyat de greixos saludables que protegeixen el nostre sistema cardiovascular.

Si en voleu preparar a casa, necessiteuflocs de civada, ametlles, nous, avellanes, panses, orellanes i làmines de coco assecat. Afegiu-hi mel calenta i sirop d’agave. Feu-ne una barreja uniforme amb tots els ingredients trossejats i poseu-ne el resultat al forn, a temperatura mitjana. Potser la primera vegada no us agrada la textura, però la cuina és com l’esport: millora a mesura que l’entrenem.

Parlant de tot, hem obviat un detall que només havíem apuntat més amunt: la granola és un menjar inseparable dels esportistes, des dels amateurs fins als d’elit. De fet, forma part de la dieta dels maratonians olímpics, perquè aporta molta energia conté (glúcids) i ocupa poc espai. Però no cal que vulgueu fer l’assalt als 42K. Només que vulgueu fer un turó amb la família, us proposo esmorzar al més pur estil olímpic.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 17 de Novembre de 2019

També us pot interessar: La civada, la millor forma de començar el diaJoies nutritives