Els 10 protagonistes de l’estiu

A les portes de l鈥檈staci贸 m茅s c脿lida de l鈥檃ny, l’estiu, fem un recull dels aliments que no poden faltar a la nostra nevera durant aquests dies. Preneu nota:

EL TOM脌QUET

脡s un dels aliments estrella d鈥檃questa estaci贸. 脡s molt ric en vitamina C, aigua i subst脿ncies antioxidants. Val molt la pena consumir-lo durant aquesta 猫poca ja que 茅s quan tindr脿 m茅s gust!

EL MEL脫

脡s una de les fruites imprescindibles de l鈥檈stiu. Gr脿cies a l鈥檈levat percentatge que cont茅 d鈥aigua, 茅s una de les fruites m茅s hidratants! A part, cont茅 vitamina A, essencial per a pell i mucoses, vitamines del grup B i tamb茅 vitamina C.

EL PEBROT

Un 92% de la seva composici贸 茅s aigua, per tant cont茅 molt poques calories, no cont茅 greixos i 茅s una molt bona font de fibra. Pel que fa a les vitamines 茅s molt ric en vitamina C, vitamina A i vitamines del grup B.

LA S脥NDIRA

Una altra de les fruites principals d鈥檃questa 猫poca de l鈥檃ny 茅s la s铆ndria. Cont茅 20 kcal per cada 100g, 茅s molt poc energ猫tica ja que gran part de la seva composici贸 茅s aigua.

EL COGOMBRE

Una altra de les hortalisses m茅s riques en aigua 茅s el cogombre. A la pell 茅s on s鈥檃cumulen les vitamines, minerals i fibra. Sempre que puguis, renta鈥檒 b茅 i consumeix-lo amb pell!

EL PR脡SSEC I LA NECTARINA

S贸n de les fruites m茅s dolces per貌 menys cal貌riques ja que la major part del seu pes 茅s aigua. El sucre m茅s abundant 茅s la fructosa, un dels sucres que s鈥檃bsorbeix m茅s lentament. Pel que fa als minerals destaquen el potassi, magnesi, seleni i zinc. Si ens fixem en les vitamines la principal 茅s la vitamina A.

LES PRUNES

Durant el juny arriben les prunes, molt riques en fibra i potassi. Les de color morat tenen uns pigments anomenats antocians que s贸n subst脿ncies molt antioxidants i ajuden a contrarestar l鈥檈nvelliment cel路lular.

ELS ALBERCOCS

Durant tot l鈥檈stiu podem gaudir dels albercocs. El color grog贸s el proporcionen els betacarotens, que posteriorment es convertiran en vitamina A. Pel que fa als minerals tamb茅 destaca el potassi.

ELS FRUITS VERMELLS

Les maduixes s贸n les primeres d鈥檃rribar i al cap de poc temps ho fan les cireres. Passat un mes 茅s el torn dels nabius i els gerds i ja en ple agost, arriben les mores. De totes aquestes fruites en destaca el seu poder antioxidant, gr脿cies al color vermell intens. Un dels sistemes m茅s beneficiats d鈥檃quest pigment per part del nostre organisme 茅s el sistema immunitari ja que, a part, s贸n fruites riques en vitamina C.

SARDINES I SEITONS

La temporada del peix blau 茅s a l鈥檈stiu, aix铆 doncs 茅s quan els trobem m茅s gustosos. 脡s important introduir-los a la nostra dieta degut als greixos poliinsaturats que contenen. Aquests, al ser dos peixos blaus petits, no comporten cap problema per l鈥檃limentaci贸 dels m茅s petits de casa, que els poden consumir un cop comencen l鈥檃limentaci贸 complement脿ria al voltant dels 6 mesos de vida. 

Els que s鈥檋an d鈥檈vitar durant els 10 primer anys de vida s贸n els peixos grassos de gran tamany com la tonyina vermella, el peix espasa i l鈥檈mparador, degut al seu elevat contingut en mercuri.

Aquest mes us proposo tres receptes de gelats r脿pids, f脿cils i saludables. T’ainmes a fer-los? Recepta dels gelats

Aina Llobet, Dietista 鈥 Nutricionista  de Grup Llobet (Col路legiada n煤m. CAT001555)

Tamb茅 et pot interessar: Menjant tamb茅 bevem | 5 Fruites i 5 Verdures hidratants per l鈥檈stiu