Menjant  també  bevem

Finalitzem un maig gens convencional, en ple procés de desescalada d’una realitat que ha polvoritzat tota ficció. En aquest moment, molts ens anem atrevint a sortir al carrer per alguna cosa més que treballar o comprar menjar: comencem a passejar, sortim a caminar o provem de posar-nos en forma sense haver tingut temps d’aclimatar-nos. I és que ens vam tancar a casa en hivern i en sortim a les portes de l’estiu.

En una situació com aquesta, és més important que mai la hidratació, tant si sortim a fer esport com si anem a passejar amb els nens (que només poden sortir, precisament, en les hores de major insolació). Generalment, associem la hidratació directament a beure aigua, però hi ha moltes més fórmules tant per adquirir el màxim de líquid com per evitar la deshidratació.
Efectivament, l’aigua és la beguda més saludable de totes. Diuen els experts que n’hauríem de beure uns dos litres diaris, tot i que la quantitat és purament orientativa i flexible.
No només depèn de l’activitat i la pèrdua de líquid de cadascú, sinó també del que mengem, ja que, efectivament, menjant també bevem.
L’important no és el que bevem, sinó la quantitat d’aigua que ingerim. La fruita i la verdura porten un percentatge d’aigua molt elevat, generalment per sobre del 85%. Per entendre’ns, un quilo de fruita porta més de 0,8 litres d’aigua. Si us costa beure sovint, penseu en esmorzars o berenars de fruita i prepareu-vos una bona amanida per dinar i no us faltarà aigua a l’organisme.
A l'hora de menjar, també bevem
Una altra forma d’estar hidratats i hidratades consisteix en no perdre l’aigua que tenim a dins. Com sempre, la mesura més pràctica és la més fàcil: no sortir al carrer en plena canícula. Però no sempre és possible, una bona eina contra la deshidratació és tenir a mà begudes amb més minerals l’aigua; solucions mineralitzades o isotòniques, infusions o sucs de fruita. Les sals minerals són tan importants com l’aigua, encara més si fem activitat física.
Poca broma amb la pujada de temperatures: la deshidratació incrementa la fatiga, redueix la nostra capacitat cognitiva i pot afavorir l’estrenyiment, la diabetis o el colesterol. També fa baixar la pressió arterial, que, en combinació amb la calor, ens pot provocar un esvaniment. Amb tot, mesura: que les ganes d’aire lliure no ens faci recular. Valgui per la hidratació, però també per al progrés del virus que ens ha portat fins aquí.

Menja sa, Viu feliç!

 Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 31 de Maig de 2020

Articles relacionats: Ca l’Arpellot perfecciona la fórmula dels Suquíssims, autèntics elixirs de la salut | 5 raons per beure sucs cold-pressed | 6 beneficis de beure aigua | Prepara el teu cos per l’estiu!