Aliments feliços

Una de les notícies curioses de la setmana ha estat una singular protesta davant del jutjat de Clearwater, Florida (EUA): un grup d’esportistes quotidians es va posar a fer flexions i abdominals per reclamar la reobertura dels gimnasos. La reivindicació té menys profunditat que la “caye-borroka” del barri benestant de Salamanca, a Madrid. O, altres ‘quedades’ que se salten el confinament per posar de manifest que, en definitiva, no estem bé. Gens bé.

Per això, quan el confinament pesa de debò i, malgrat la fase 1 o la 0,5, les restriccions van per molt llarg, és un bon moment per omplir els nostres buits emocionals amb una pràctica que duem a terme entre 3 i 5 vegades al dia: menjar.

La serotonina i les endorfines són hormones que ens fan sentir a gust amb nosaltres i satisfets amb el que ens envolta. La bona notícia és que aquestes hormones les fabrica el nostre cos, però hi ha aliments que n’intensifiquen la segregació. El clàssic és la xocolata, a poder ser tant negra i sense sucre com puguem; però també els fruits secs ( les nous)  per la seva aportació en neuroprotectors com la vitamina E, la melatonina o els àcids grassos omega 3. Només  cal un petit grapat cada dia. Us ajudarà més del que penseu.

Xocolata negra
Xocolata negra
Un grapat de nous, i us ajudarà més del que penseu
Un grapat de nous, i us ajudarà més del que penseu

 

 

 

 

 

 

Un altre aliment molt a l’abast i amb efectes emocionals positius és el plàtan, ja que el seu potassi la vitamina B6 faciliten la síntesi de la serotonina. De fet, aquestes propietats també les podem trobar en altres vegetals com l’enciam, la carxofa o la ceba; i molt especialment en el tomàquet, que porta fenilamina i ens produeix sensació de confort.

Fora dels vegetals, us recomano el peix blau; la sardina pel seu alt contingut en àcids grassos omega 3 i 6. Que milloren la memòria, l’estat d’ànim i, segons algunes investigacions, incrementa el rendiment intel·lectual. De la mateixa manera, els làctics porten triptòfan, que a més d’estimular la secreció de les “hormones felices” contribueix a reduir el son. Efectivament: la tradició de fer un got de llet abans d’anar a dormir té una raó de ser ancestral.

Hi ha molts més aliments “feliços”, però fonamentalment us he de dir que una dieta equilibrada ens aporta estabilitat emocional per sí mateixa. Un altre consell és que no ens prenguem la situació d’una forma personal. Els manifestants de Florida estan més emprenyats que en baixa forma. El poc que puguem sortir, fem-ho amb seny però aprofitem l’esclat de la primavera, que això comença a fer baixada.

Bon profit, i ben feliç!

 Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 17 de Maig de 2020

Articles relacionats: Alimentació i emocions en temps de crisi | Aliments que aporten una dosi extra de felicitat al confinament pel Coronavirus | Alimentar la felicitat | Dolços estímuls |Menjar et fa feliç