Dolços estímuls

Menjar ens emociona. No vol dir que ens posem a plorar d’alegria quan tastem un plat exquisit, sinó que quan ens alimentem, el nostre cervell respon a l’estímul que li oferim de forma quasi immediata. I això no succeeix només quan mengem, sinó que també ens passa quan visualitzem determinats aliments.

També et pot interessar: Un dels primers supermercats a Catalunya Estar albercocat |Menjar en grup i no amb el mòbil| Batch cooking

Segons diversos estudis, només tres segons després de tastar un plat, el nostre cervell ja arriba als valors màxims d’activació emocional. I, com hauràs encertat, els estímuls emocionals que rebem també depenen del tipus d’aliment que ingerim, o si el coneixem o no. Per exemple, la tendència del nostre cervell és la de donar una resposta positiva quan tastem nous aliments. És a dir, que no t’has d’espantar quan descobreixis nous plats.

Un dels aliments que té un component més important a l’hora d’estimular el nostre cervell és la xocolata, per no dir que és el més efectiu a l’hora d’excitar la nostra ment. Així es va demostrar a l’estudi elaborat per Canal Cocina, on la xocolata despertava respostes emocionals més intenses que el pernil, la truita o el tartar de salmó.

Dolços records

Però la connexió entre la xocolata i el cervell és més gran del que pot semblar. Tant com per ser utilitzat amb l’objectiu de fer recuperar el sentit del gust de persones que l’han perdut. I, encara que sembli impossible, era l’objectiu del documental “El sentido del cacao”, projecte encapçalat pel famós xef Jordi Roca, BBVA i la Sociedad Española de Neurología (SEN)

La premissa era que la percepció del gust encara funcionava, tot i que els òrgans encarregats dels sentits estaven afectats per alguna malaltia com disgèusia, anòsmia o cacòsmia (revisar). Si tenim en compte que aquests òrgans són preneuronals i que la seva feina és transmetre uns codis determinats, es podria afirmar que és al cervell on les persones senten, ja que és on es descodifica la informació i s’activen les neurones corresponents.

Amb aquest objectiu en ment, i aprofitant el poder evocador de la xocolata, es va aconseguir aportar als pacients tots els elements que es corresponen amb el gust d’aquest ingredient, però per vies secundàries. És a dir, es van estimular els altres sentits i els records associats (amb les emocions corresponents) per tal de recuperar la sensació del gust. Una experiència fantàstica per aquells que la van viure.

Tot, molt ben connectat

 Aquest fantàstic projecte va ser una encertada manera de donar visibilitat a malalties que no són gens trivials, a més de donar a conèixer i destacar les importants connexions que existeixen entre l’alimentació i les nostres emocions o l’estat d’ànim.

Com hem anat veient, l’alimentació es tracta d’una acció que va molt més que només nodrir-nos. Serveix per ser més feliços o per relacionar-nos millor amb els altres. Elements a tenir en compte, importants per la nostra salut física i mental. Per això aconsellem: menjar sa i viure feliç.

També et pot interessar: Un dels primers supermercats a Catalunya Estar albercocat |Menjar en grup i no amb el mòbil| Batch cooking