Alimentar la felicitat

La felicitat és tan cobdiciada com difícil de definir. Algú ha dit que la descobrim en el moment en què no la tenim, altres que consisteix en el camí de perseguir-la. Jo crec que és una actitud: voler-ne ser. De fet, heu conegut mai ningú que se senti totalment feliç sense voler-ho ser?

També et pot interessar: Dolços estímuls | Un dels primers supermercats a Catalunya | Estar albercocat |Menjar en grup i no amb el mòbil|

En la recerca de la felicitat, l’aliat imprescindible és l’alimentació. El mediàtic neuroimmunòleg Xevi Verdaguer defensa que l’estómac és el nostre segon cervell, i com a mínim no li falten arguments: l’aparell digestiu, en especial l’estómac però també l’intestí prim, hi ha terminacions neuronals que connecten directament amb la segregació de les hormones emocionals del cervell. Gens estrany si pensem que l’organisme necessita un estómac “motivat” per sobreviure.

En un altre article vaig parlar sobre el ‘mood food’, el menjar de l’estat d’ànim, absolutament contrastat per la comunitat científica (MIT, 1980) i actualment en auge gràcies a les xarxes socials. Menjar aliments amb triptòfan (ous, llegums, fruits secs) i amb aminoàcids que generin dopamina i serotonina (cítrics, làctics, marisc, bacallà, bonítol, all, bitxo) ens ajuda a estar més animats des d’un punt de vista purament químic.

Però avui vaig més enllà: aliments que ens ajudaran a ser feliços, senzillament perquè, en ser “amables” i ben acollits pel nostre organisme, contribuiran a fer-nos sentir simplement contents, satisfets. La primera barrera contra la felicitat, superada. Sí, molts fa estona que penseu en la xocolata; si us agrada sense llet, ben negra i amargant, esteu d’enhorabona. La resta, que el llegir no us faci perdre l’escriure.

Aliments rics amb omega 3 com els peixos blaus o moltes llavors, carbohidrats de qualitat com pastes i cereals integrals, fruites i verdures fresques i de temporada collides el mínim de temps abans, olis de qualitat com el d’oliva verga extra o el d’alvocat, carns de qualitat i, en general, menjars amb molta fibra faran de ben digerir, entraran de forma triomfal els seus nutrients i ens faran sentir desperts.

A tot això, només convé afegir-hi dos elements, un de físic i un d’emocional: el físic, molta aigua, que és del que estem fets bàsicament; l’emocional consisteix en menjar de forma conscient, convençuts que allò que hem escollit per portar a taula ha estat produït de forma ètica, responsable i compromesa. Alimentar la consciència és, també, alimentar la felicitat.

Articles relacionats: Mood Food | 6 beneficis de beure aigua

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 2 de juny de 2019