Com millorar la salut cardiovascular?

L鈥橭rganitzaci贸 Mundial de la Salut (OMS) juntament amb la Federaci贸 Mundial del Cor van assignar el dia 29 de setembre com el Dia Mundial del Cor amb l鈥檕bjectiu de conscienciar sobre la malaltia cardiovascular, la seva prevenci贸, el control i el tractament.

Volem centrar aquest article precisament a aix貌,聽 a donar pautes i recomanacions per incorporar al nostre dia a dia que ens ajudin a controlar els factors de risc i a millorar la nostra salut cardiovascular.

La base de la nostra alimentaci贸 hauria de ser;聽 fruita, verdura, llegums , oli d鈥檕liva i els cereals (a poder ser integrals). Recordar la import脿ncia de disminuir el consum de sal, de reduir, tamb茅, greixos d鈥檕rigen animal i la brioixeria industrial.

  • MANTENIR-SE ACTIU

脡s important buscar una activitat que s鈥檃dapti al nostre estat f铆sic i a la nostra edat. Tamb茅 cal tenir en compte el fet de fer exercici de manera gradual, comen莽ar amb reptes assequibles i anar augmentant el temps i la intensitat de manera progressiva. No cal que tots siguem esportistes d鈥檈lit, hem de buscar activitats quotidianes que ens ajudin a ser m茅s actius, per exemple: anar als llocs que es pugui caminant, pujar i baixar escales, aprofitar l鈥檈smorzar a la feina per fer un petit voltet al voltant del lloc de treball…

CONSELL: si busqueu companyia per a realitzar esport aconseguireu ser m茅s regulars i obtindreu m茅s beneficis.

L鈥 estr猫s augmenta la pressi贸 arterial i, indirectament, promou el tabaquisme, el consum d鈥檃lcohol o el menjar en exc茅s. Fer activitat f铆sica 茅s fonamental per ajudar a reduir el nivell d鈥檈str猫s, aix铆 que, quan menys temps pensem que tenim per fer esport, ser脿 quan m茅s ho necessitarem!

  • EVITAR EL TABAC

Fumar tamb茅 augmenta la pressi贸 arterial cosa que pot provocar infarts de miocardi o cerebrals. La possibilitat de patir una malaltia del cor 茅s proporcional a la quantitat de cigarrets que es fuma al dia.

  • CONTROLAR LA PRESSI脫, EL NIVELL DE SUCRE A LA SANG I EL COLESTEROL

脡s aconsellable mantenir un control de tots aquests par脿metres. En la majoria d鈥檃dults es recomana una anal铆tica 1 cop a l鈥檃ny. Podem aprofitar aquestes visites m猫diques per parlar amb el metge de confian莽a i revisar el nostre estil de vida.

  • EVITAR EL CONSUM D鈥橝LCOHOL

L鈥檃lcohol provoca un doble risc cardiovascular: augmenta la pressi贸 arterial i el pes.

Nom茅s seguint aquests consells enumerats ja es pot reduir considerablement els factors de risc cardiovasculars i tamb茅 els oncol貌gics, aix铆 que us animem a seguir-los per fer salut i mantenir un cor fort.

Salut i bons aliments!

Aina Llobet Ribas鈥 Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrici贸 Humana i Diet猫tica (Col路legiada n煤mero 2228)

Tamb茅 et pot interessar:聽L鈥檈str猫s i les seves formes de presentaci贸|聽Tingues cura del que menges i tamb茅 d鈥檕n ho cuines|聽Envellir feli莽os: 5 consells