Com millorar la salut cardiovascular?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) juntament amb la Federació Mundial del Cor van assignar el dia 29 de setembre com el Dia Mundial del Cor amb l’objectiu de conscienciar sobre la malaltia cardiovascular, la seva prevenció, el control i el tractament.

Volem centrar aquest article precisament a això,  a donar pautes i recomanacions per incorporar al nostre dia a dia que ens ajudin a controlar els factors de risc i a millorar la nostra salut cardiovascular.

La base de la nostra alimentació hauria de ser;  fruita, verdura, llegums , oli d’oliva i els cereals (a poder ser integrals). Recordar la importància de disminuir el consum de sal, de reduir, també, greixos d’origen animal i la brioixeria industrial.

  • MANTENIR-SE ACTIU

És important buscar una activitat que s’adapti al nostre estat físic i a la nostra edat. També cal tenir en compte el fet de fer exercici de manera gradual, començar amb reptes assequibles i anar augmentant el temps i la intensitat de manera progressiva. No cal que tots siguem esportistes d’elit, hem de buscar activitats quotidianes que ens ajudin a ser més actius, per exemple: anar als llocs que es pugui caminant, pujar i baixar escales, aprofitar l’esmorzar a la feina per fer un petit voltet al voltant del lloc de treball…

CONSELL: si busqueu companyia per a realitzar esport aconseguireu ser més regulars i obtindreu més beneficis.

L’ estrès augmenta la pressió arterial i, indirectament, promou el tabaquisme, el consum d’alcohol o el menjar en excés. Fer activitat física és fonamental per ajudar a reduir el nivell d’estrès, així que, quan menys temps pensem que tenim per fer esport, serà quan més ho necessitarem!

  • EVITAR EL TABAC

Fumar també augmenta la pressió arterial cosa que pot provocar infarts de miocardi o cerebrals. La possibilitat de patir una malaltia del cor és proporcional a la quantitat de cigarrets que es fuma al dia.

  • CONTROLAR LA PRESSIÓ, EL NIVELL DE SUCRE A LA SANG I EL COLESTEROL

És aconsellable mantenir un control de tots aquests paràmetres. En la majoria d’adults es recomana una analítica 1 cop a l’any. Podem aprofitar aquestes visites mèdiques per parlar amb el metge de confiança i revisar el nostre estil de vida.

  • EVITAR EL CONSUM D’ALCOHOL

L’alcohol provoca un doble risc cardiovascular: augmenta la pressió arterial i el pes.

Només seguint aquests consells enumerats ja es pot reduir considerablement els factors de risc cardiovasculars i també els oncològics, així que us animem a seguir-los per fer salut i mantenir un cor fort.

Salut i bons aliments!

Aina Llobet Ribas– Nutricionista de Grup Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (Col·legiada número 2228)

També et pot interessar: L’estrès i les seves formes de presentació|  Tingues cura del que menges i també d’on ho cuines| Envellir feliços: 5 consells