L’estrès i les seves formes de presentació

Qui mai no ha estat davant un examen, una entrevista, una presentació, una cita i ha començat a suar desmesuradament, a tremolar com si fos un terratrèmol o a balbucejar allò que semblen frases ben estructurades dins el cervell però quan surten són paraules en un idioma que ni nosaltres coneixem?

Això, és la resposta que tenim davant la por en forma d’estrès, com aquell peix que nada sense parar a l’estar en una situació de perill com quan és perseguit pel seu depredador natural.

L’estrès com a tal és una resposta fisiològica natural que hi és en tots els éssers vius. L’única diferència que tenim nosaltres, els humans, és que la nostra comença des del cervell i pot o no dur-se a terme. Totes aquestes situacions són alimentades per una por irracional i posterior resposta en forma d’estrès. Un perill que el més segur és que no es dugui a terme.

Aquesta resposta pot traduir-se fàcilment a l’intestí (molta fam que apareix de cop o bé gens de fam resultat d’un “nus a l’estomac”) tot això és degut a les hormones, una estimulant la gana (glucocorticoides) i l’altra inhibidora de la gana (CRH- Hormona alliberadora de corticotropina).
Clar està que l’estimulant de la gana no ens decantarà cap a unes verduretes, una fruita o quelcom que sigui més “sa”, ens farà tirar cap a algun aliment processat amb alt contingut en sucres, sal i greixos trans. Aquesta elecció encara no es sap si és perquè tot el menjar fàcil té aquestes característiques o per un desig innat a decantar-se per aquest.

A part de fer-nos anar cap a aliments dubtosament sans, aquesta resposta, a la llarga ens pot desencadenar una sèrie de malalties com ara: hipertensió, diabetis, hipercolesterolèmia o càncer. (Ep! No estic dient que sigui l’únic causant ni el causant directe, sinó que pot ajudar al fet).

Dieta equilibrada
Dieta equilibrada

El tema d’avui és molt extens i podríeu tenir un article infinit, he volgut fer quatre cèntims. Per concloure, ara sí, és molt important parar atenció a l’hora de menjar i fer-nos tres preguntes clau

  • Estic menjant perquè tinc gana?
  • Què estic menjant?
  • Quin és l’estat d’ànim actual que m’envolta?

Hi ha diverses formes de combatre l’estrès que ens envolta el dia a dia que actuen com a factors protectors; l’exercici físic (natació, ioga, hiit, ciclisme, senderisme, córrer…).  Especiant els nostres plats amb herbes aromàtiques.

Prendre’t 5 minuts diaris abans de començar el dia i pensar, menjar fruita verdura diàriament.

Soraya Ouchicha
Departament de Qualitat de Grup Llobet
Dietista-Nutricionista graduada a la Universitat de Lleida

Articles relacionats: Aliments feliços | Dolços estímuls | Menjar et fa feliç|  No és broma: riure allarga la vida