Els Llegums: 5 Beneficis principals que et faran augmentar-ne el consum!

Avui, 10 de Febrer, 茅s el dia mundial dels llegums. Aquests, venen de la fam铆lia de les lleguminoses, en s贸n les llavors i principalment creixen dins de les baines.

Els m茅s habituals en el nostre territori s贸n els seg眉ents; els cigrons, les llenties, les mongetes seques, els p猫sols, les faves, els tramussos, els cacauets i la soja.

Si ens fixem en l鈥檃portament nutricional, els llegums contenen quantitats elevades d鈥檋idrats de carboni d鈥檃bsorci贸 lenta, prote茂nes d鈥檕rigen animal i poc greix. Pel que fa a les vitamines, la m茅s abundant 茅s el complex de vitamines del grup B i un ampli ventall de minerals. Destacar tamb茅 el contingut elevat de mid贸 i de fibra, essencial per la microbiota del nostre organisme.

Per qu猫 hem d鈥檕mplir el rebost de llegums?

  • Tenen un potent efecte antioxidant. Els radicals lliures envelleixen les nostres c猫l路lules i els aliments que contenen subst脿ncies antioxidants frenen aquest envelliment. Els llegums contenen polifenols, compostos antioxidants i antiinflamatoris que protegeixen a les c猫l路lules de l鈥檈nvelliment.
  • Prevenen l鈥檃n猫mia gr脿cies a l鈥檃bundant pres猫ncia de ferro a la seva composici贸. Si volem aprofitar al m脿xim la seva absorci贸 els podem combinar, al mateix 脿pat, amb aliments rics en vitamina C com ara el pebrot i els c铆trics.
  • Milloren la microbiota聽En ser rics en mid贸 i fibra (subst脿ncies prebi貌tiques). Afavoreixen al creixement i a l鈥檃ctivitat de la nostra microbiota. Alhora, la pres猫ncia de la fibra en la seva composici贸 ajuda a regular el tr脿nsit intestinal i a millorar el restrenyiment.
  • S贸n una gran font de prote茂nes d鈥檕rigen vegetal. Ideal per a dietes vegetarianes o veganes i fins i tot important铆ssims per variar les fonts proteiques en dietes omn铆vores i rebaixar aix铆 la quantitat de greixos saturats que solen aportar les prote茂nes d鈥檕rigen animal (especialment les carns vermelles).
  • L鈥檃bundant pres猫ncia de vitamines del grup B ajuden a equilibrar el sistema nervi贸s. En cigrons i p猫sols trobem quantitats destacables de vitamina B9, folats, que s贸n molt necessaris en embarassades.
Aix铆 doncs, ara ja coneixes els principals motius pels quals els llegums no poden faltar en l鈥檃limentaci贸 saludable.
Omple el teu rebost de llegums i gaudir脿s de tots aquests beneficis que el teu cos i la teva salut, de ben segur, agrair脿!

Aina Llobet Ribas鈥聽Nutricionista de Grup Llobet 鈥 Diplomada en Nutrici贸 Humana i Diet猫tica (Col路legiada n煤mero CAT001555)

Tamb茅 et pot interessar:聽Posar-se les llenties |聽L鈥檕fici de coure cigrons |聽La verdura dels divendres