Sembla pollastre, té gust de pollastre, però, és pollastre?

No, no us espanteu. Aquest no és un text per destapar algun escàndol culinari on ens fan passar per pollastre una carn que no ho és. Té més a veure amb l’etern debat entre carnívors i vegetarians, entre els amants de la carn i els que prefereixen aliments que no tinguin procedència animal. I sobre la, potser, carn del futur.

També et pot interessar: Dolços estímuls | La festa dels 60 anys Estar albercocat |Alimentar la felicitat

Des de fa ja un temps, coneixem la carn de soja que, quasi exactament, té la mateixa textura i gust que la carn de pollastre. Així, almenys, ho va experimentar diverses persones que van formar part en estudis on havien de tastar aquesta carn, feta a partir de soja, oli d’oliva i espècies i elaborada per Foods For Tomorrow. Molta gent no podia creure que allò no fos carn de procedència animal.

Però aquesta tendència no s’ha aturat aquí. Cada cop trobem més productes que busquen seguir aquesta línia de menjar carn, sense carn. Intentar obtenir els beneficis de la carn (sabor, textura, proteïnes), unit als beneficis de la producció vegetal (menys impacte nociu al medi ambient). Un altre exemple, com dèiem, podrien ser les hamburgueses Beyond Meat, productes que busquen ser hamburgueses de carn, sense ser hamburgueses realment de boví. Abrigades amb un bon pa, vestides amb diferents condiments i amb la imatge i el tacte hiperrealista de la carn. Però sense ser carn.

Per què aquesta tendència?

Hi ha diversos factors que responen al fet que, cada cop més, els productes d’origen no animal tinguin més pes. I no és perquè una horda de vegans enfurismats s’estiguin apropiant del mercat carnívor en una guerra sense fi, no. Les raons responen a temàtiques ètiques i, sobretot, de producció. L’objectiu és ampliar cada cop més el ventall d’opcions, per tal que tothom pugui escollir el que més li convé o li convenç.

Pel que fa a la sostenibilitat, la producció de la carn i els productes vegetals és molt diferent. Per a generar 1 kg de carn de boví, s’han d’invertir uns 20 kg de cereals, sense comptar altres elements ètics relacionats amb l’amuntegament d’animals en alguns llocs d’explotació o l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. En canvi, per a generar la mateixa quantitat de carn vegetal, només es necessita mig quilogram de soja. Un cost per al planeta molt menor.

I per què aquesta dada pot ser important? Doncs perquè s’ha de tenir en compte el creixement constant de la població, amb l’abús de recursos que això implica. Cap al 2050, es fa una estimació on s’afirma que podem arribar fins a 9 mil milions de persones a la Terra. Abastir les necessitats càrniques de tanta gent, pot ser un greu problema per al medi ambient. A més, segons l’OMS, a Europa es consumeix més carn de la que hauríem de consumir.

Vegetal no sempre vol dir ‘healthy’

Important també és destacar aquest punt, ja que no tot el que és d’origen vegetal vol dir que sigui saludable. Primer, s’ha de deixar ben clar que menjar carn no és dolent per a la salut, ni de bon tros. Aporta proteïnes i altres nutrients indispensables per al nostre organisme. Diferent és si en fem un abús, que, com tot en aquesta vida, no serà saludable. I això mateix també és vàlid si fem referència a elements vegetals com la carn de soja.

Segon, i molt important, no s’ha de confondre ser saludable amb vegetal. Alguns productes que passen per ser substitutius de la carn són aliments ultraprocessats, és a dir, alternatives gens saludables. Un aliment amb un excés de processament serà negatiu per a nosaltres, tant si és d’origen vegetal, com càrnic. I això s’ha de tenir molt en compte.

Al final, tot es redueix a intentar a mantenir una alimentació equilibrada, menjant de tot i intentant portar una vida saludable. Consumir alternatives a la carn, reduint un punt el seu consum, pot ser beneficiós, però sempre que aquestes alternatives siguin realment saludables. Tastar diferents plats, noves combinacions i nous sabors ens ajudarà a enriquir-nos i aprendre més sobre nutrició. I, el millor de tot, és que a Grup Llobet tenim les carns de més qualitat, a més d’aliments d’origen vegetal d’una qualitat superior. Opcions per a tots els gustos.

També et pot interessar: Dolços estímuls | La festa dels 60 anys Estar albercocat |Alimentar la felicitat